Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın bölgedeki sorunlu ülkelerin tahvillerini alma planının euroya güveni destekleyeceği spekülasyonunun etkisiyle euro, yen karşısında yükseldi.

Draghi'nin yasakoyuculara 3 yıla kadar vadeli ülke tahvillerini satın alabileceğini söylemesi sonrasında euro, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değerlendi; dolar karşısında da 2 ayın zirvesine yaklaştı. Avsutralya doları, ülkenin merkez bankasının faizleri sabit tutma kararının ardından değerlendi.

Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın piyasa ekonomistlerinden Daisuke Karakama, AMB 3 yıla kadar vadeli tahvilleri alma planının hayata geçirirse, bunun euro için iyi bir sürpriz olacağını söyledi.

Euro, yen karşısında yüzde 0.3 değerlenerek 98.86 seviyesine, dolar karşısında da yüzde 0.1 güçlenerek 1.2610 düzeyine çıktı. Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında 31 Ağustos'ta 1.2638 seviyesinden 2 Temmuz'dan bu yana en yükseğini kaydetmişti. Yen, dolara karşı yüzde 0.2 kayıpla 78.39'dan işlem gördü.

Avrupa Parlamentosu yetkililerinden Jean-Paul Gauzes, Draghi'nin, "kısa vadeli tahvil alımlarının ülke finansmanından sayılmayacağını ve AB kurallarını ihlal etmeyeceğini" söylediğini aktardı.