Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkez bankalarının ekonomilerini desteklemek adına teşviğe gidecekleri spekülasyonu ile ham maddelere olan talep artarken petrol de bir haftanın yükseğinden alıcı buluyor.

Petrol vadelileri 31 Ağustos tarihindeki kapanıştan bu yana yüzde 0.9 kadar yükseliş kaydetti. Çin'in resmi gazetesi olan People's China dün ön sayfadaki makalesinde Çin'in ekonomi ve piyasalardaki değişimlerin ardından "katı surette" ince ayar politikasının güçlülüğünü genişletmesi gerektiğini yazdı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, yetkililere yaptığı açıklamada finansal baskı altındaki ülkelerin borçlanma maliyetlerini azaltmak için uygulanan 3 yıllık tahvil alım planı ile sorunu olmadığını  belirtti. ABD enerji Bakanlığı haftalık petrol stoğu raporunu 6 eylül perşembe günü açıklayacak.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ekim teslimli petrolün varili 88 sent kadar yükselişle 27 ağustos tarihinden beri en yüksek seviye olan 97.35 dolara çıktı ve Singapur'da yerel saatle 13.17'de 97.31 dolardan alıcı buldu. Resmi tatil nedneiyle dün ABD piyasalarında işlem yapılmadı. Petrol fiyatları bu yıl yüzde 1.6 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ekim vadeli brent petrolün varili yüzde 0.2 ya da 26 sent artışla 116.04 dolara yükseldi. Avrupalı kontrat ile Batı teksas'ın kontratı arasındaki fark 31 ağustostaki 18.10 dolardan 18.72 dolara genişledi.