Sigorta sektörü büyüdü
Sigorta sektörü yılın ilk yarısında yüzde 12 büyürken, aynı dönemde Bireysel Emeklilik Sistemi yüzde 14,6 büyüdü
Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), sigorta sektörünün 2012 yılı ilk 6 aylık rakamlarını açıkladı. Birliğin faaliyetlerinin de anlatıldığı toplantıda, TSRŞB çatısı altına giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve bu değişiklik nedeniyle birliğin yeni yapılanması ele alındı.
TSRŞB Başkanı Mustafa Su, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında sektörün 2012 yılında beklenen istikrarı yakalayarak poliçe üretiminde toplamda yüzde 12'nin üstünde bir büyüme gösterdiğini söyledi. Su, hayat sigortaları branşında geçen yıla oranla bir düşüş yaşandığını belirterek, ''Hayat dışı rakamlarına baktığımızda primlerde yüzde 17'lik bir büyüme görülüyor. Genel toplamda ise primlerin yüzde 12,8 oranında arttığını görüyoruz'' dedi.
Mustafa Su, Sigortacılık Kanunu ile ilgili değişiklik taslağının yürürlüğe girmesiyle sigorta şirketleri ve emeklilik şirketlerinin aynı meslek örgütü içerisinde birlikte hareket etmelerinin sağlandığını söyledi.
TSRŞB'nin çatısı altına giren BES'le beraber birliğin yapılanmasında da yeni bir sürecin başladığını vurgulayan Su, bu birleşmenin sektöre sinerji getireceğini belirtti.
Toplantıda Ocak – Haziran 2012 dönemine ait Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) rakamlarına değinen Su, bu yılın ilk altı ayında yüzde 14,6'lık büyümeye, 2 milyon 845 bin katılımcı sayısına ve 17 milyar liranın üzerinde fon büyüklüğüne ulaşıldığını ifade etti. Su, 2012'nin ikinci yarısında, BES yasasının yürürlüğe girmesinin de etkisiyle, bu rakamların çok daha üzerine çıkılacağını beklediklerini söyledi. Su, şöyle devam etti:
''Hayat dışı sigortaları yüzde 12,20 artarken, hayat branşında poliçe üretimi geçen yıla oranla yüzde 11,97'lik bir büyüme gösterdi geçen yıla oranla toplam poliçe üretiminde yüzde 41,17'lik bir büyüme gösteren sağlık sigortaları branşı diğer branşlar arasında poliçe üretimi artışında en ön sırada yer aldı''
-Birliğin yeni yönetim kurulu 20 Eylül'de seçilecek
TSRŞB'de 20 Eylül 2012 tarihinde düzenlenecek yeni seçimin ardından, iki yıllığına seçilecek olan yeni Yönetim Kurulu Başkanı'nın, aynı zamanda Birlik Başkanı olacağını belirten Su, Yeni Yönetim Kurulunun ise Birlik Başkanı, Hayat Dışı Yönetim Komitesi Başkanı, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve her iki komitece seçilen birer komite üyesi olmak üzere toplam beş kişiden oluşacağını söyledi.
Birliğin çatısı altına giren emeklilik şirketleri ile Birlik faaliyet kapsamının da genişlediğini kaydeden Su, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği unvanının, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) olarak değiştiğini ifade etti.
2023 yılında Türk sigorta sektörünün hedefi ve bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken hususların ortaya konulduğu ''Türkiye Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sektörü 2023 Vizyon, Hedef ve Beklentileri Raporu''nun, bir danışman firma ile birlikte hazırlanarak sektör ve basınla paylaşıldığını hatırlatan Su, sektörün Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu ifade etti.
Mustafa Su, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yeni dönem uygulamaları hakkında bir görüşme yapacaklarını belirterek 2013 yılı aksiyon planının da konuşulacağını bildirdi.
-Fon işletim gideri kesintisi
Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Mehmet Bostan ise Bireysel Emeklilik açısından toplumun tüm kesimlerini, katılımcıları, nihayetinde makro ekonomik dengeleri etkileyecek değişiklikler yaşandığını belirtti. Yıl başından sonra doğrudan devlet katkısına geçileceğinin faydalarını anlatırken, şu ifadeleri kullandı:
''Devlet katkısına geçileceğinin faydası herhangi bir ayırım gözetmeksizin fiili ehliyeti olan bütün vatandaşların, Türkiye'de mukim olanların, doğrudan yüzde 25 oranında devlet katkısı alabilecek olmasıdır. Bunun en büyük faydası katılımcılar açısından uygulamanın dışında devlet katkısına herhangi bir belge ibraz etmeden doğrudan kavuşacak olmalarıdır. Bu da tabana yaygınlığı arttıracaktır.''
29 Ağustos'tan itibaren nemadan stopaj alınmasıyla ilgili uygulamaya geçildiğini anımsatan Bostan, bunun da sisteme girişleri arttıracak uygulamalardan olacağını kaydetti.
Bostan, yeni uygulamayla birlikte katılımcılara yansıtılacak olan maliyetlerin, katılımcının net getirisini arttırabileceğini, burada da yönetim giderinin maksimum yüzde 2'ye kadar çıkacağına dair öngörülerinin bulunduğunu kaydetti.
Bostan, şöyle devam etti:
''Giriş aidatının peşin kısmının azaltılacak olması, fon işletim gideri kesintisinin ortalama yüzde 1,8, maksimum yüzde 2 düzeyine getirileceğini tahmin ediyoruz ve üzerinde çalışıyoruz. Bu şirketleri zorlayacak bir gelişme ama katılımcılar açısından bakıldığında çok ciddi bir fayda sağlayacağı görülüyor.''
Mehmet Bostan, yeni dönemde grup emeklilik planlarının öne çıkması için işveren katılımının artmasının gerektiğini belirtti. Bunun yolunun da grup emeklilik planlarının desteklenmesinden geçtiğini söyleyen Bostan, brüt ücretin yüzde 10'una kadar yapılan vergi avantajı sağlanmasının yüzde 15'e çıkarıldığını anlattı. Ayrıca, işveren ve bireysel katılımcının kazandığı, daha evvel tek limitli olan vergi avantajlarının şimdi ayrılacağını, bunun da işverene çok ciddi bir teşvik sağladığını dile getiren Bostan, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu uygulamalar hakikaten devrim niteliğinde uygulamalar, çığır açıcı nitelikteki açıklamalar, her açıdan bizi ilgilendirir, kişiler açısından da ilgilendirir, sosyal refah açısından ilgilendiriyor ilaveten kamu yararı açısından ilgilendiriyor. Biz sektör olarak bunu başından sonuna kadar destekledik.''