Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) planlarıyla ilgili bilgilendirilen iki merkez bankası yetkilisi, AMB Başkanı Mario Draghi'nin tahvil alım teklifinin, sınırsız ülke tahvili satın alımını ve para basılacağı yönündeki endişeleri bastırmak adına bunların sterilize edilmesini içerdiğini belirtti.

Bu iki kaynak yanında, üçüncü bir kaynağa göre, "Parasal Doğrudan İşlemler" (Monetary Outright Transactions) olarak da adlandırılabilecek detaylı plana göre AMB, tahvil faizlerine bir üst sınır belirlemekten kaçınacak. Açıklama yapan iki kaynak, planın geniş varlık çeşitlerinden çok yalnızca ülke tahvilleri üzerine yoğunlaşacağını ve en fazla üç yıla kadar olan kısa dönemli vadeleri hedef alacağını belirtti.

Bir AMB sözcüsü, bankanın 20 Ağustos'ta yaptığı açıklamada vurguladığı "henüz alınmayan kararlar hakkında rapor vermek yanlış yönlendirmedir" uyarısını hatırlattı.

Draghi, bu hafta Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, AMB'nin tahvil piyasasına müdahale ederek Eruo Bölgesi'ndeki faiz oranlarını tekrar kontrol altına alıp, euroyu muhafaza etme ihtiyacında olduğunu belirtti. Politika yapıcılar bugünün ilerleyen saatlerinde plan üzerinde müzakere etmeye hazırlanırken, Draghi anlaşmanın sağlanıp sağlanmadığını yarın yapılacak bir basın toplantısıyla açıklayacak.