Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

-İspanyol tahvilleri toparlanıyor

İspanyol tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, tahvil alım planının sınırsız alım içerdiğini açıklamasının ardından riskli varlıklara olan iştahın artmasıyla yükselirken, 10 yıllık tahviller çıkışlarını 3. güne taşıdılar. 10 yıl vadeli İspanyol tahvilleri 14 baz puan, yüzde 0.14, gerileyerek Londra saatiyle 14:26'da yüzde 6.43 oldu. İki yıllık tahvil faizleri çok değişmeyerek yüzde 3.06'da kaldı.

-Avrupa hisselerini AMB sakinleştirdi

Avrupa hisseleri, iki Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilisinin Başkan Mario Draghi'nin sınırsız hükümet tahvili almayı ve para basımına yönelik endişeleri gidermek amacıyla bu tahvilleri sterilize etmeyi planladığını açıklamasının ardından çok değişikliğe uğramadı, ve yarınki toplantıyı beklemeye koyuldu.
Stoxx Europe 600 Endeksi kayıplar ve kazançlar arasında 14 kez gidip geldikten sonra yüzde 0.1 yükselerek Londra saatiyle 16:30'da 265.56 puana ulaştı. Hisseler dün, ABD imalatının Ağustos ayında beklenenin üstünde düşmesiyle son iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Endeks buna rağmen yılın en düşük seviyesinin görüldüğü 4 Haziran'ın yüzde 14 üzerinde seyrediyor.

-Eurodan AMB rallisi

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB)'ndan iki yetkilinin, Başkan Mario Draghi'nin bölgedeki borç krizini dizginlemek amacıyla sınırsız sterilize tahvil alımını duyuracağını söylemesinin ardından 16 büyük para biriminin çoğu karşısında yükselişe geçti.
Euro, erken saatlerde yüzde 0.5 düştükten sonra, yüzde 0.3 yükselerek New York saatiyle 09:13'te 1.2598 dolar oldu. 31 Ağustos'ta 1.2638 dolara ulaşan euro, 2 Temmuz'dan itibaren en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yen karşısında ise euro yüzde 0.3 değer kazanarak 98.82 yen oldu. Japon para birimi, dolar karşısında ise çok değişmeyerek 78.42 dolar oldu.

-İMKB günü yükselişle kapattı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günü önceki gün kapanışına göre 661,38 puanlık yükselişle 67.559,48 puandan kapattı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,99 oranında değer kazanırken, toplam işlem hacmi 1,8 milyar lira oldu. İMKB 100 Endeksi gün içinde en düşük 66.709,08 en yüksek ise 67.717,27 puanı gördü.

-ABD'nin verimliliği artıyor

ABD işçilerinin verimliliği, işverenlerin karlarını koruma isteğiyle ikinci çeyrekte tahmin edilenin üzerinde bir sıçrama gerçekleştirdi.

Bugün ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, çalışanların saat başına verimliliği göstergesi, geçtiğimiz 3 ay boyunca yaşanan yüzde 0.5'lik düşüşün ardından, yıllık yüzde 2.2 oranında tırmanış gerçekleştirdi. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 59 ekonomistin tahmin medyanları yüzde 1.8'lik bir yükselişe işaret ediyordu. İşçi başına harcama beklentilerin üstüne çıkarak yüzde 1.5 oranında arttı.

-Hollanda'dan Yunanistan'a yeni yardıma kırmızı ışık

Hollanda'da 12 Eylül'de yapılacak erken genel seçime ilişkin kampanyasını sürdüren geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte, Yunanistan için yeni bir mali yardım paketi oluşturulmasına karşı olduğunu söyledi.

Siyasi parti liderlerinin katıldığı bir özel televizyon kanalında yayınlanan açık oturumda, Avro Bölgesi'ndeki sorunlara yönelik görüşlerini açıklayan Liberal Parti (VVD) lideri Rutte, ekonomik kriz yaşayan Güney Avrupa ülkelerine Hollanda'nın çıkarları doğrultusunda yardımda bulunduklarını belirterek, ''Ama bu ülkeler de gerekli tedbirleri almak zorunda. Eğer bu olmazsa yardım durmalı'' diye konuştu.

-Altın ithalatı 105 tonu geçti

Altın ithalatı yılın ilk 8 aylık döneminde 105 bin 430 kilograma ulaştı. Ağustos ayında 11 bin 314 kilogram altın ithalatı yapılırken, bir önceki aya oranla ithalatta yüzde 67 düşüş yaşandı, toplam ithalatta ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 107 artış gözlendi.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre, 2011 yılı ocak-ağustos döneminde toplam altın ithalatı 50,9 ton olarak gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde 105,43 ton olan altın ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 107'lik artış kaydetti.

-Sanayide istihdam artıyor

Sanayide istihdam, bu yılın ikinci üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2, bir önceki döneme göre ise yüzde 1,8 arttı.
Buna göre, Üç Aylık Sanayi İstihdam Endeksi, 2012 yılının 2. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2, bir önceki döneme göre ise yüzde 1,8 arttı. Üç Aylık Sanayi İstihdam Endeksi de 109,8 olarak belirlendi.