Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralyalı işverenler Çin'deki yavaşlamanın işe alım kararlarını belirsizleştirmesi üzerine 3 ay içinde 2. kez istihdamda kesintiye gitti ve ülkenin istihdamı Ağustos'ta 8,800 kişi azaldı.

Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin medyan tahmini istihdamda 5 bin kişilik artış olacağı yönündeydi. Asya-Pasifik ülkesinde işsizlik oranı ise, katılım oranının son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle yüzde 5.2'den yüzde 5.1'e geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 23 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik oranının yüzde 5.3 çıkması bekleniyordu.

İstihdam verisi, traderların Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'ın yüzde 3.5 ile gelişmiş ülkeler arasındaki en yüksek faizlerdeki indirimleri yeniden başlatacağı beklentilerini artırdı. Dünyanın 13. büyük ekonomisi Avustralya'nın ilk yarıdaki yüzde 4 oranındaki büyümesine rağmen güçlü para birimi Toyota Motor Corp. gibi şirketleri istihdam kesintisine iterken, emtia fiyatlarındaki düşüşler de madencilerinin bazı projelerinde küçülmeye gitmesine neden oldu.

Öncü göstergeleri son aylarda oldukça zayıf olduğunu, istihdam taleplerinin de önceki kadar güçlü olmadığına dikkat çeken RBC capital Markets Ltd.'ın ekonomistlerinden Michael Turner, iş dünyasındaki güvenin oldukça düşü seyretmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Tam zamanlı işler Ağustos'ta 600 kişi artarken, yarı-zamanlı istihdam 9,300 kişi azaldı. Avustralya'daki işgücüne katılım oranı Ağustos'ta yüzde 65'e gerileyerek Mart 2007'den bu yana en düşük seviyesine işaret etti.