Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) krizi durdurmaya yönelik planının detaylarına çevrilmiş durumda. Bu ortamda, petrol fiyatları yükselirken, euro iki ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Avustralya doları güçlendi ve Asya hisse senetleri erken saatlerdeki kazançlarının bir kısmını geri verdi.

New York piyasasında işlem gören ham petrol kontratları, ABD'de petrol stoklarının son beş haftanın en hızlı düşüşünü gösterdiğini işaret eden veri ile birlikte Tokyo saati ile 13:25'te yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Euro yüzde 0.1 değer kazanırken, Avustralya doları 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, dört gün üst üste düşüş gösterdikten sonra yüzde 0.1 yükselirken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, konu hakkında bilgilendirilen iki merkez bankası yetkilisine göre, para basma endişesini gidermek için sterilize edilmiş sınırsız tahvil alımından yana. Draghi bugün TSİ 15:30'da, AMB Yönetim Konseyi toplantısında faiz ve borçlu ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürmek ve euroyu dağılmaktan korumaya yönelik plan konularında karar alınmasının ardından basın açıklaması yapacak. Avustralya'da işsizlik oranı, Ağustos ayında, beklenmedik bir düşüş gösterdi.

Yale Üniversitesi profesörlerinden ve Morgan Stanley Asya'nın eski icra yetkisi olmayan başkanı Stephen Roach, "Avrupa'da Perşembe günkü hareket, muhtemelen, piyasada halihazırda fiyatlara yansımış beklentilere oldukça yakın olacak" dedi ve "Bu nedenle, sormanız gereken soru şu; bir sürpriz olacak mı? Bunun ihtimali düşük" değerlendirmesinde bulundu.