Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'in Çin'in büyüme tahminini düşürmesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınması için bugün sınırsız tahvil alım programı açıklayacağı spekülasyonu arasında kalan Tokyo Borsası, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Satışlarının yüzde 30'unu Çin'de kaydeden elektronik üreticisi Taiyo Yuden Co. yüzde 0.5 değer kaybetti. Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren bisiklet parçaları üreticisi Shimano Inc. yüzde 0.7 değer kazanadı. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp., petroldeki yükselişin etkisiyle yüzde 0.8 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 kazançla 8,684.92 puana çıktı ve daha erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.4'e varan kayıplarını geri aldı. Geniş kapsamlı Topix Endeksi'nde ise değer kazanan hisselerin iki katı oranında hisse değer kaybetti; ancak endeks büyük bir değişiklik kaydetmeden 718.01 puanlarda seyretti. 2 AMB yetkilisi, Draghi'nin tahvil geitirilerine resmi bir sınırlama getirmeden tahvil alımı programını başlatacağını söyledi.

Tahvil alım planınıın, piyasalar için yapıcı bir gelişme olabileceğini belirten Yale Üniversitesi profesörü ve Morgan Stanley'nin eski Asya başkanı Stephen Roach, ancak bu tür sıradışı hamlelerin, reel ekonomide bir fark yaratıp yaratmayacağının görüleceğini söyledi. Roach, Perşembe günü açıklanması beklenen programın, beklentilere yakın olacağı tahmininde bulundu.

Topix Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden Avrupa'daki borç krizinin derinleşme ve Çin ve ABD'deki yavaşlama üzerine yüzde 18 düştü. Endeks, defter değerinin 0.9 katından işlem görüyor.