Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'da işsizlik oranı yılın ikinci üç aylık döneminde, şirketlerin durgunlaşan ekonomi ile mücadele edebilmek için istihdamı azaltmaları ile birlikte, son 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin büyümeyi destekleme yönündeki seçim vaatlerini uygulaması konusunda baskıları artırıyor.

ILO standartlarında işsizlik oranı, ikinci çeyrekte yüzde 10.2 seviyesine çıktı. İşsizlik oranı ilk çeyrekte yüzde 10 seviyesindeydi. Fransa'nın denizaşırı toprakları çıkarıldığında ise işsizlik oranı yüzde 9.7 oldu. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu oranın yüzde 9.8 çıkması bekleniyordu.

Komşu ülkeler İspanya ve İtalya'nın resesyonda olması ile birlikte, Fransa ekonomisi, üç çeyrek ard arda büyümeyi başaramadı ve PSA Peugeot Citroen'den Air France-KLM Group'a, bazı önemli Fransız şirketleri binlerce kişiyi işten çıkardı. Çalışma Bakanı Michel Sapin, bu hafta yaptığı açıklamada, işsizlik başvurularının hali hazırda, en son Ağustos 1999'da gördüğü, 3 milyon seviyesini aştığını ve bunun daha da artacağını söyledi.

Natixis ekonomistleri Patrick Artus ve Jean-Christophe Caffet, işsizlik rakamları açıklanmadan önce, müşteriler için hazırladıkları bilgilendirme notunda, "Fransa'da 2011 yılının ilkbaharından bu yana işsizlik rakamlarındaki artış çok endişe verici" dedi ve "İstihdam piyasasınde kötüleşme durmadı" şeklinde görüş bildirdi.