Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) borçlu çevre ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürmek için bir plan açıklayacağı beklentilerine bağlı olarak, düşüşünü beşinci güne taşıdı.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi, bugün AMB tarafından atılacak adımın yüksek getirili varlıklara olan ilgiyi artıracağı spekülasyonu ile son iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. Almanya ve İtalya'nın 10 yıllık kağıtlarının faizleri arasındaki fark yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine daraldı. Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Avrupa Merkez Bankası'nın bugün politika faizini yüzde 0.75'ten yüzde 0.50'ye indirmesi bekleniyor. İspanya Hazinesi bugün 3.5 milyar euroluk (4.4 milyar dolar) borçlanma kağıdı satmayı planlıyor.

Zürih'te Credit Suisse Group AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Karsten Linowsky, "Piyasa risk iştahı için olumlu olabilecek birşeyler bekliyor ve bu durum, doğal olarak, Euro Bölgesi'nde faiz farklarının daralmasına neden oluyor" dedi ve "Genel olarak, AMB'nin bugün ne yaptığından bağımsız olarak, Alman tahvil faizlerinin orta vadede yukarı gideceğini düşünebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 1.53 ile 22 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 09:06'da yüzde 1.52'ye geldi. Eylül 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.405 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 4.05 euro düşerek 99.79'a geldi. Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi ise yüzde 0.035 ile 5 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, üç baz puan yükselişle yüzde 0.01 oldu.

Avrupa Merkez Bankası toplantısının kararı TSİ 14:45'te açıklanacak. Başkan Mario Draghi TSİ 15:30'da basın açıklaması yapacak.