Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Finans mahkemeleri geliyor

Finans mahkemeleri geliyor

Başbakan Yardımcısı Babacan, finans konusunda ihtisas mahkemelerinin kurulmakta olduğunu açıkladı

Giriş: 06 Eylül 2012, Perşembe 13:42
Güncelleme: 07 Eylül 2012, Cuma 16:43

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, finans konusunda İhtisas Mahkemeleri kurduklarını belirterek, ''Bu İhtisas Mahkemeleri finans sektöründe ortaya çıkabilecek sorunların çok hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacak bir hukuki altyapıyı da oluşturmuş olacak'' dedi.

Babacan, gelecek dönemde uygulayacakları politikaların çok önemli olduğuna işaret ederek, özellikle yapısal reformların Türkiye için kilit öneme haiz olduğunu belirtti.

Tasarruf oranlarını artırıcı yapısal tedbirler, Türkiye'deki yargı sistemini daha da iyileştirmek için atılacak adımlar ile eğitim reformunun bundan sonraki dönemde en çok önem verecekleri alan olacağına değinen Babacan, yüksek katma değerin iyi yetişmiş eğitimli bir nüfusla gerçekleşebileceğini dile getirdi.

Babacan, Türkiye'nin 10 bin 500 dolar olan milli gelirinin, 2023 yılında hedeflenen 25 bin dolara ulaşmasının ancak daha iyi eğitilmiş bir nüfusla mümkün olacağını vurgulayarak, bu sebeple eğitim konusunda çok ciddi adımlar atmaya başladıklarını söyledi.

Eğitim konusunun çok önemli bir konu olduğuna işaret eden Babacan, siyasi ve sosyal sonuçlarına rağmen, eğitim reformunu Türkiye'de gerçekleştireceklerini belirtti.

Babacan, Türk bankacılık sisteminin çok geniş bir coğrafyada örnek gösterilir hale geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Krizden etkilenen hiç bir bankamız olmadı. 2008-2009 krizinden bugüne kadar baktığımızda tek bir Türk bankası sorun yaşamadı. Hiç bir bankaya devlet desteği vermek zorunda kalmadık. Bankacılık sisteminin tümü için devlet garantisi rakamlarını artırmadık. AB'nin genelinde devlet garantisi artırıldı. Bazı AB ülkelerinde yüzde 100 devlet güvencesi verilmek zorunda kalındı. Ancak biz Türkiye'de bir şeye dokunmadık. Mevcut sistem Türk bankacılık yapılarını sapasağlam bugüne getirdi.

Bankacılıkla ilgili zamanında zor düzenlemeler yaptık. 2006 yılında konut kredilerinde yüzde 25 peşin ödeme getirdik, tüketici kredilerinde yabancı para birimlerini yasakladık. Türkiye'de tüketici kredisi sadece Türk lirası. Eğer vatandaşımızın maaşı Türk Lirası ise neden başka para birimi cinsinden borçlansın. Sonra evin borcunu ödeyeceği, 10-15 yıl boyunca her gün gözü televizyonda kur ne oldu? İndi mi? Çıktı mı? Bu riske biz kendi vatandaşlarımızı sokmak istemedik. Ama tüm bunlar sonucunda gördük, krizde sağlam bir bankacılık sektörü. Takibi geçen alacaklara baktığımızda bankacılıkta yüzde 2,8'deyiz. Bu bulunduğumuz konjonktüre göre çok çok makul bir rakam.''

-''İstanbul'un finans merkezi olması için atılması gereken adımlar var''

Türkiye'nin dünyada yaşanan ekonomik krizde verdiği başarılı sınavın, İstanbul'u bir finans merkezi olarak yeniden konumlandırma konusunda kendilerine cesaret verdiğini anlatan Babacan, son zamanlarda bir çok uluslararası şirketin operasyon merkezini İstanbul'a kaydırdığını belirtti.

Babacan, İstanbul'daki bir firmanın dünyanın çok geniş coğrafyası ile iş yapabildiğine değinerek, ''İstanbul'un finans merkezi olması için altyapının hazırlanmış olması lazım. Doğru adım atılması lazım. Sermaye piyasalarının teknolojik alt yapısının güçlendirilerek, ürün çeşitliliğini artırılması, ülkemizin halka arz potansiyelinin değerlendirilerek, halka açık şirketlerin artırılması ve Türkiye ve bölgedeki yatırım bilincinin yükseltilmesi gibi konularda atamamız gereken adımlar var'' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni bir Türk Ticaret Kanunu (TTK) çıkarttıklarını ve AB kriterleri ile uyumlu modern bir kanun yaptıklarını belirtti.

-''Finans ihtisas mahkemeleri kuruyoruz''

Şimdi de sermaye piyasası kanununu sıfırdan yazdıklarını, kanunun TBMM'nde olduğunu ve gelecek aylarda yasalaşarak yürürlüğe gireceğini dile getiren Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özel sektörün kendi arasında problemleri yargıdan önce gelip çözmesi için İstanbul'da bir tahkim merkezi kuruyoruz. Bu merkezi özel sektörün ağırlıkta olduğu bir yönetim idare edecek. Yine finans konusunda ihtisas mahkemeleri kuruyoruz.

Bu sermaye piyasaları kanunun içine bunları koyduk. Adalet Bakanlığı ile çalıştık. Bu ihtisas mahkemeleri finans sektöründe ortaya çıkabilecek sorunların çok hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacak bir hukuki altyapıyı da oluşturmuş olacak.''

Başbakan Yardımcısı Babacan, eğitimin burada çok önem teşkil ettiğini belirterek, ilköğretim dahil finans konusunun müfredata belli ölçülerde girmesini sağlayacak bir çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile beraber yürüttüklerini kaydetti.