Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, Başbakan David Cameron'ın bütçe planını tekrar vurgulaması ve bunun sonucu, İngiltere ekonomisini desteklemenin yükünü merkez bankasına bırakmasının ardından, bugünkü toplantısında parasal genişleme programında değişikliğe gitmedi.

Cameron'ın bütçe açığını kısma stratejisini tekrarlaması ile birlikte, bakanlar, İngiliz ekonomisinin resesyondan çıkabilmesi için merkez bankasının rolü konusunda baskı uyguluyor. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonomistin 38'inin tahminine paralel olarak, tahvil alım programını 375 milyar sterlinde tuttu. Bloomberg'in düzenlediği dğer bir ankete göre ise, ekonomistler, Para Politikası Komitesi'nin tahvil alım programını 2012'nin sonunda 400 milyar sterline çıkarmasını bekliyorlar.

İngiltere ekonomidindeki çift dipli resesyon, hükümetin harcamaları kısması ve Avrupa borç krizinin güven ve talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte, yılın ikinci çeyreğinde daha da derinleşti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bugün TSİ 15:30'da yapacağı basın toplantısında, İngiltere'nin en büyük ticaret ortağı olan Euro Bölgesi'nde borç krizini durdurmak için ülke tahvil alım planının detaylarını açıklayacak.

Ernst & Young’s Item Club ekonomisti Nida Ali, "Para Politikası Komitesi üyeleri, son politika inisiyatiflerinin İngiliz ekonomisini nasıl etkilemekte olduğunu anlayabilmek için bekle-gör durumundalar" dedi ve "Ancak özellikle Euro Bölgesi krizinden kaynaklanan aşağı yönlü riskler önemini koruyor. Eğer kriz daha da kötüleşirse, banka daha da fazla parasal destekelmeye gitmek durumunda kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mervyn King başkanlığındaki Para Politikası Komitesi, ayrıca, gösterge faiz oranını, Bloomberg'in enketine katılan 51 ekonomistin tümünün tahminleri doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 0.5'te bıraktı.