Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Başkan Mario Draghi'nin euroyu korumak için tahvil alım planını açıklamaya hazırlanması ile birlikte, politika faizinde değişikliğe gitmekten kaçındı.

Frankfurt'ta biraraya gelen Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları, Bloomberg News'un anketine katılan 58 ekonomistin 28'inin tahminine paralel olarak, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.75'te bıraktı. Ankete katılan diğer ekonomistler, çeyrek puanlık bir faiz indirimi bekliyordu. Yatırımcıların dikkati, Draghi'nin TSİ 15:30'da yapacağı basın toplantısına çevrilmiş durumda. Draghi bu açıklasında, Avrupa Merkez Bankası faizinin geçişkenliğini yeniden sağlamaya yardımcı olmak için tahvil piyasalarına müdahaleye ilişkin bir planın detaylarını açıklayabilir.

Hanover'de NordLB ekonomistlerinden Jens Kramer, "Avrupa Merkez Bankası şimdilik barutunu kuru tutuyor ve faizi muhtemelen gelecek ay düşürecek" dedi ve "Tüm gözler şimdi tahvil alım planına çevrildi. Faizlerin düşürülmesinin bir etkisi olmayacak, ancak bu hareket, Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu korumak için tüm cephanesini kullanacağının ilave bir işareti olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Draghi bir ayı aşkın bir süre önce, Avrupa ortak para birimini korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı taahhüdünde bulunmuştu. Başkan şimdi, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek ve Avrupa para birliğinin dağılmasını önlemek için tahvil alım planının detaylarını açıklama baskısı ile karşı karşıya. Ekonomistler ve yatırımcılar, beklentilerin, Draghi bu plan konusunda açıklama yapmazsa, kredibilitesini kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu boyutuna kadar çıktığını kaydediyorlar.