Çağlayan: 7 ayda 8,9 milyar dolar doğrudan yatırım
Çağlayan, "Yılın 7 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişi 8,9 milyar dolar oldu" dedi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yılın 7 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişinin 8,9 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye'nin, küresel olumsuzluklara rağmen uluslararası yatırımcılar için gözde ülkelerden biri olmaya devam ettiğini bildirdi.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, uluslararası doğrudan yatırımlardaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ulusal verilere göre, yılın 7 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişinin 8,9 milyar dolar olduğunu aktaran Çağlayan, Temmuz ayında ise uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin 630 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.
Çağlayan, her zamanki gibi yabancı yatırım girişlerinin büyük bölümünün AB kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, Ocak-Temmuz döneminde 8,9 milyar dolar sermaye girişinin yüzde 77,4'ünün bu ülkelerden geldiğini, İngiltere'nin 1,96 milyar dolar, Avusturya'nın 1,42 milyar dolar ve Hollanda'nın 800 milyon dolar ile AB ülkeleri içinde ilk sıraları aldığını ifade etti.
Krizdeki Avrupa'dan bu dönemde doğrudan yatırım almaya devam etmenin Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunun açık bir göstergesi olduğunu vurgulayan Çağlayan, ''Avro Bölgesi'ndeki 17 ülkenin 11'i henüz kriz öncesindeki ekonomik büyüklüklerine dönebilmiş değil. 5 ülkenin 2014 yılında, 1 ülkenin 2015 yılında, 3 ülkenin 2017 yılında, 2 ülkenin 2020 civarında 2008 yılındaki büyüklüklerine dönmesini bekliyoruz. Avrupa'da durum bu iken, bize gelen yabancı yatırımların devam ediyor olması Türkiye ekonomisinin bir başarısıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
-En fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken sektör imalat sanayi-
Yılın 7 ayında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken sektörün 3,4 milyar dolarla imalat sanayi olduğunu belirten Çağlayan, imalat sanayinde 2 milyar dolarla gıda ve içecek imalatının ilk sırada, plastik ürünler imalatının 410 milyon dolarla ikinci sırada yer aldığını kaydetti.
Çağlayan, hizmetler sektörü altında ise inşaat sektörünün 1,3 milyar dolar ve bankacılık-finans sektörünün 772 milyon dolar tutarındaki sermaye girişleri ile ön plana çıktığını aktardı.
-7 ayda 884 uluslararası sermaye şirket faaliyete geçti-
Ocak-Temmuz döneminde, 793 adedi yeni uluslararası sermayeli şirket kuruluşu ve 91 adedi yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki olmak üzere toplam 884 adet şirketin faaliyete geçtiğini anlatan Çağlayan, bu şirketlerin 347'si Yakın ve Orta Doğu ülkeleri ortaklı iken, 321'inin AB ülkeleri ortaklı olduğunu bildirdi.
Bakan Zafer Çağlayan, Temmuz ayının sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 30 bin 507 adet uluslararası sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Bu rakam, Türkiye'de 2002 yılına kadar kurulan toplam 5 bin 5 uluslararası sermayeli şirket sayısının 6 katından fazla. 30 bin 507 adet uluslararası sermayeli şirketin 15 bin 706'sı AB ülkeleri ortaklıdır ve payları yüzde 51'dir. AB ülkelerini yüzde 22'lik bir pay ve 6 bin 616 adet şirket ile Yakın ve Orta Doğu ülkeleri takip ediyor. Temmuz ayı sonu itibarıyla Türkiye'de faaliyet göstermekte olan uluslararası sermayeli şirketlerin yüzde 57'si İstanbul merkezlidir. Antalya yüzde 12 ile ikinci sırada yer alırken, Ankara yüzde 7 ile üçüncü sırada. İzmir (bin 743), Muğla (bin 432), Bursa (576) ve Mersin (537) de uluslararası sermayeli şirket sayıları açısından diğer önemli merkezler oldu.
Son aylardaki yavaşlamaya rağmen, sonbahardan itibaren uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde canlanma bekliyoruz. Yeni teşvik sistemi ile doğrudan yatırım girişlerinde asıl sıçrama önümüzdeki dönemde, teşvik sisteminin yurtdışı tanıtımları devam ettikçe görülecektir.''
-''Türkiye, uluslararası yatırımcılar için gözde ülkelerden biri olmaya devam etti''-
Dünya ekonomisindeki genel durgunluğun uluslararası doğrudan yatırımları etkilediğini ve son açıklanan verilere göre, geçen yılın son çeyreğine göre bu yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde yüzde 17, OECD ülkelerinde yüzde 18 ve G-20 ülkelerinde de yüzde 26 oranında uluslararası doğrudan yatırımlarda azalma yaşandığını belirten Çağlayan, Türkiye'de ise yılın ilk çeyreğinde uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 2 oranında arttığını ifade etti.
Bakan Çağlayan, dünya ekonomisindeki genel durgunluğun, bu yıl içinde uluslararası yatırımcıların yatırım kararlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekerek, OECD verilerinin 2012 yılının ilk çeyreğinde uluslararası doğrudan yatırımların düştüğünü gösterdiğine işaret etti.
Geçen yılın ilk çeyreğinde toplam uluslararası doğrudan yatırım tutarı 341 milyar dolar iken, yine geçen yılın son çeyreğinde bu rakamın 399 milyar dolara yükseldiğini anımsatan Çağlayan, açıklamasını şöyle tamamladı:
''Dünya ekonomisinde yaşanan genel durgunluk nedeniyle uluslararası doğrudan yatırımlar dünya genelinde 2012'nin ilk çeyreğinde 330 milyar dolar düzeyine geriledi. 2012 yılının ilk çeyreğinde, 2011 yılının son çeyreğine göre uluslararası doğrudan yatırım girişleri Avrupa Birliği'nde yüzde 3 artış gösterirken, dünya genelinde yüzde 17, OECD ülkelerinde yüzde 18 ve G-20 ülkelerinde de yüzde 26 oranında azalmıştır. Aynı dönemde Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişi yüksek oranlardaki genel küresel düşüş eğiliminden farklı olarak yüzde 2 oranında arttı. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri bakımından 2011 yılının son çeyreğinde Türkiye'nin OECD içerisindeki payı yüzde 2 iken, 2012 yılının ilk çeyreğinde bu oran yüzde 2,5'e çıktı. Benzer şekilde, aynı dönemler itibariyle G-20 içerisindeki payı yüzde 1,6'dan yüzde 2,2'ye, dünya genelindeki payı ise yüzde 1,1'den yüzde 1,4'e yükseldi. Türkiye, küresel olumsuzluklara rağmen uluslararası yatırımcılar için gözde ülkelerden biri olmaya devam etti.''