Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Alman mahkemesinin Avrupa'nın daimi kurtarma fonunun hayata geçirilmesi için yolu açmasından sonra gelen taleplerle son dört aydır ilk kez 1.29 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Euro, mahkemenin fondaki Alman katılımını 190 milyar euroya (246 milyar dolar) sınırlama şartıyla izin vermisinin ardından yükselişini 2. güne taşıdı. Dolar ise Fed'in bugün başlayan toplantısının sonunda QE3 açıklayacakları söylentisinin ardından 16 büyük para biriminin 15'i karşısında geriledi.

Nomura International Plc'nin Avrupa Döviz stratejisi lideri Geoff Kendrick, Alman mahkemesinin mümkün olan en hafif şartları dayattığını ifade ederek, "Kötü bir sonuç ihtimalini ortadan kaldırdı, o yüzden kabule edilebilir bir tepki oldu" dedi.

Euro, New York saatiyle 07:06'da yüzde 0.5'lik yükselişin ardından 1.2919 dolar oldu. Avrupa'nın para birimi yine yüzde 0.5 yükselerek 100.51 yen oldu. Dolar az bir değişime uğrayarak 77.80 yen oldu.

Diğer bütün Avrupa ülkeleri, Euro Bölgesi üyelerine kredi sunan ve borçlanma maliyetlerini azaltabilmek için tahvil satın alımı planlayan 500 milyar euroluk fonu onayladılar.