Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD toptan eşya stokları Temmuz ayında yükselerek, satışların da düşmesiyle beraber son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve üretimin soğuyabileceği sinyalini verdi.

Bugün Ticaret Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre Haziran ayında stoklarda gerçekleşen yüzde 0.2'lik düşüş yerini Temmuz ayında yüzde 0.7'lik bir artışa bıraktı. Bloomberg tarafından yapılan bir ankete katılan ekonomistlerin tahmin medyanı Temmuz ayı için yükselişin yüzde 0.3 civarında olacağını öngörüyordu. Satışlar yüzde 0.1 gerilerken üst üste 3. kez düşüş yaşamış oldu.

Bugün açıklanan rapora göre, satışların şu anki hızı ele alınırsa toptancıların ellerinde 1.21 ay yetecek kadar stok bulunurken, bu oran Kasım 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye denk geldi. Küresel yavaşlama ve belirsiz ABD vergi ve hükümet harcama değişimleri, firmaların istenmeyen stok fazlalarını göz ardı edebilmek için fabrikalara verdikleri siparişlerde düşüşe gidebileceklerini sinyalliyor.

New York merkezli TD Securities kıdemli stratejisti Millan Mulraine, şirketlerin belirsiz görünümden dolayı ince kalmayı tercih edebileceklerini ifade etti. Mulraine, "Belirsizlik, talebi sınırlayan bir faktör" dedi.