Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Çarşamba günü 2 günlük toplantısına başladı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin üçte ikisi Fed'in büyük ihtimalle üçüncü tur tahvil alım programını açıklayacağını ve rekor düşük faiz politikasının süresini ise 2015'e kadar uzatacağını düşünütyor.

Anketin sonuçları, Fed Başkanı Ben Bernanke ve FOMC üyelerinin ikinci çeyrekte yüzde 2'nin altında gelen büyümeyi desteklemek ve 43 aydır yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizlik oranını aşağı çekebilme umuduyla bir kez daha sıradışı politikalardan birini uygulayacağını gösteriyor.

Fed'in açık bir şekilde daha fazla çaba göstermek istediğini belirten eski San Francisco Fed Başkanı Nick Sargen, ekonomiyi "iştah kesici" olarak niteleyerek, Fed'in yüksek işsizlik seviyelerinden huzursuz olduğunu söyledi.

2.3 trilyon dolarlık daha önceki iki tur parasal genişleme, Bernanke'nin geçtiğimiz ay "büyük endişe kaynağı" olarak bahsettiği istihdam piyasasını destekleme konusunda başarısız olmuştu. Anket katılımcılarının 73'ünden 32'si, ilk 2 tahvil alımın sonuçlarının, politika yapıcıların bu kez yeni ucu-açık bir plan açıklayarak, sürdürülebilir ilerleme kaydetmenin yolunu aramasını bekliyor.

FOMC toplantı metnini bugün TSİ 19:30'da, işsizlik, enflasyon ve faiz kararını ise 21:00'de açıklayacak.