Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası, ekonominin daralması ve tüketici fiyatlarının düşmesinin ardından, bir yıldır uyguladığı İsviçre frankının euro karşısındaki tavan seviyesi taahhüdünü devam ettirdi.

Thomas Jordan başkanlığındaki İsviçre Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, euro başına 1.20 frankta belirlediği tavan seviyesini koruduğunu duyurdu ve bu tedbiri en güçlü kararlılıkla uygulayacağını tekrarladı. Zürih merkezli banka, ayrıca, Bloomberg News'un anketine katılan 16 ekonomistin tahminlerine paralel olarak, politika faizini değiştirmeyerek sıfır seviyesinde tuttu.

İsviçre Merkez Bankası'nın Döviz rezervi, politika yapıcıların bölge borç krizi dolayısıyla para birimine yönelik atağı karşılayabilmek için frank karşılığı euro almaları ile birlikte, Ağustos ayı itibariyle son bir yıllık sürede yüzde 64 artarak 418 milyar franka (446 milyar dolara) çıktı. UBS AG ve Julius Baer Group Ltd. ekonomistlerine göre, ekonominin daralması ve tüketici fiyatlarının son bir yıldır yıllık bazda düşüş göstermesi ile birlikte, politika yapıcıların frank tavanını 2013 yılına da taşıyabileceğini kaydediyorlar.

Frankfurt'ta Julius Baer yardımcı başekonomist David Kohl, "Tavanın yükseltilmesi çok riskli olurdu" dedi ve "Frank üzerinde muhtemelen yenilenen bir baskı göreceğiz. Döviz alımlarının hızını devam ettirme daha az riskli olsa bile, dikkatli olmak zorundalar" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel kargaşa dönemlerinde güvenli liman olarak görülen İsviçre frankı, karar sonrası euro karşısındaki kazançlarını hızlı bir şekilde geri verdikten sonra yine toparlandı. İsviçre frankı euro karşısında, Zürih saati ile 09:32'de 1.2101 seviyesinde işlem görüyordu.