Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Fed'in bugünkü toplantısında ilave teşvik tedbirleri açıklayabileceği beklentisi ile hareket ediyor. Bu ortamda, dolar yen karşısında son yedi ayın en düşük seviyesine inerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. Avrupa hisse senetleri, European Aeronautic, Defence & Space Co. ve BAE Systems Plc'nin birleşme planları dolayısıyla değer kaybetmesinin etkisi ile son 14 ayın zirvesinden gevşedi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 10:30'da 77.70 yen seviyesine indi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düştü. Hollanda ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri arasındaki faiz farkı, Hollanda'daki seçimlerin ardından, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Stoxx Europe 600 Endeksi, BAE'deki yüzde 6.3 ve EADS'deki yüzde 7.1'lik kayıpların öncülüğünde yüzde 0.4 geriledi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yzde 0.2 geriledi. bakır değer kaybederken, petrol yükseldi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yaklaşık üçte ikisine göre, Fed bugünkü toplantıda muhtemelen diğer bir tahvil alım turuna çıkacak. Airbus SAS'in ana kuruluşu EADS, birleşme sonrası oluşacak yeni şirketin yüzde 60'ına ve Londra merkezki BAE ise kalan kısma sahip olacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Panicos Demetriades, AMB'nin ülke tahvili satın alma taahhüdünün, "nihayetinde, harekete ihtiyaç kalmayacak" anlamına geldiğini söyledi.

Singapur'da DBS Private Bank şef yatırım yetkilisi Lim Say Boon, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, piyasaların parasal genişleme algısı içinde hafif tedirgin olduğunu söyleyerek, "Eğer QE3 gerçekleşirse, piyasalar, bu tedirginlik döneminin ötesinde, muhtemelen daha da ralli yapacak" dedi.

Stoxx 600 Endeksi, Temmuz 2011'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeden döndü. EADS  ve BAE Systems hisseleri, Barclays Plc'nin, her iki şirketin hissedarlarının dünkü birleşme haberinden sonra pozisyonlarını ayarlayabileceğini kaydetmesinin ardından değer kaybetti.