Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, enflasyonun hedef seviyesini aşmasının ardından, büyüme üzerinde odaklanan diğer büyük ekonomilerin politika yapıcılarından farklı olarak, politika faizini beklenmedik bir şekilde çeyrek baz puan yükseltti.

Rusya Merkez Bankası politika yapıcıları, internet sitesinden yaptığı açıklamada, politika faizi olan refinansman oranını çeyrek baz puan yükselttiğini duyurdu. Banka böylelikle, Nisan 2011'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitti. Gecelik ihale bazlı repo faizi yüzde 5.25'ten yüzde 5.50'ye ve gecelik mevduat faizi yüzde 4'ten yüzde 4.25'e çıkardı. Faiz artırımları yarından itibaren geçerli olacak. Bloomberg'in anketine katılan 15 ekonomistin üçü faiz artırımı tahmininde bulunurken, kalan kısmı değişiklik olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Bank Rossii Başkanı Sergey Ignatiev, ekonomilerini desteklemek için bu yıl faiz indirimlerine giden Çin, Brezilya ve Hindistan merkez bankalarından ayrışıyor. Rusya'da tüketici fiyatları, 10 Eylül itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3 arttı. Bu oran, merkez bankasının hedef enflasyon aralığının üst sınırının daha da üzerinde.

Bank Rossii'nin açıklamasında, "Karar, yükselen fiyatlar ve enflasyon bekleyişlerinden dolayı alındı" denildi.

Karar sonrası ruble dolar ve euro karşısında yüzde 0.5 değer kazandı. Haziran 2017 vadeli Rus rublesi cinsinden tahviller ise değer kaybetti ve bu hareket sonucu kağıdın faizi sekiz baz puan yükselerek yüzde 7.57'ye çıktı.