Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, Fed'in mortgage tahvil alımı yaparak faizleri en az 2015 ortasına kadar rekor derecede düşük tutacağını açıklamasının ardından yükselişe geçerken, ABD hazine tahvilleri gün içerisindeki yükselişlerini kesti.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saatiyle 12:40'ta yüzde 0.5 yükselerek 1,443.01 puan oldu ve Ocak 2008'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Endeks, Fed'in açıklamasından önce yükselişini yüzde 0.2'den yukarı taşıyamamıştı. 10 yıllık ABD hazine tahvil faizleri ise 2 baz puan yükselerek yüzde 1.78 oldu, ve gün içerisindeki 5 puana varan düşüşünden döndü.

Petrol yüzde 1.6'lara varan kazançlarını silerken, yüzde 0.2 düştü ve varil başına 96.80 dolar oldu. Fed, bugün yaptığı toplantıda, ekonomiyi canlandırmak ve işsizliği düşürmek adına ucu açık olarak her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvil alımı gerçekleştirerek elindeki uzun vadeli varlıkları genişleteceğini açıkladı.

Bugün tamamlanan toplantının ardından yapılan açıklamada Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), "Eğer istihdam piyasası büyük oranda düzelme göstermezse, komite, mortgage tahvilleri alımına devam ederek, ilave varlık alımlarına girecek ve uygun görülen diğer politika seçeneklerini masaya yatıracak" denildi. Başkan Bernanke, "ölümcül endişe" olarak tanımladığı ve Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde takılı kalan işsizliği düşürebilmek için elindeki alışılmadık politika araçlarını genişletmeye devam ediyor.