Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya, küresel yavaşlamanın ihracatı aşağı çekmesi ve artan yerel borç seviyelerin tüketimi olumsuz etkilemesi üzerine büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın maliye bakanı Guido Mantega, bu yılki büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2'ye çekti.

Yüzde 2 büyüme Brezilya'nın 2009'dan bu yana en zayıf yıllık performansına ve 2010'da yüzde 7.5 büyümeden sert düşüşe işaret edecek. Brezilya bu yıl dünyanın en büyük 6. ülkesi konumuna yükselerek, İngiltere'nin yerini almıştı.

Latin Amerika ülkesi geçtiğimiz yıl yüzde 2.7 büyüdü.

Ülkenin başkanı Dilma Rousseff yakın zamanda ekonomiye önümüzdeki 5 yıl boyunca 50 milyar dolar ekleyecek bir dizi önlemi başlattı. Rousseff'in planı 14 bin kilometrelik demiryolu ve yolların özelleşmesi, limanların satışını ve enerji maliyetlerinin düşürülmesini kapsıyor.

Analistler, pahalı enerji, zayıf altyapı ve artan istihdam maliyetlerinin ülkenin büyümesi üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor.

Teşvik önlemleri, 2003-2010 döneminde Brezilya'nın popüler başkanı ve Rousseff'in danışmanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümeti süresinde taban kaybetmeye başlayan özel sektör yatırımcılarının ekonomideki rolünün artırılmasını hedefliyor.