Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol tüksetcisi ABD'nin merkez bankası Federal Rezerv'in parasal genişlemeye gideceğini duyurması ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika'da çıkan ayaklanmaların da etkisiyle petrol dört ayın yükseğinden alıcı buluyor.

 Petrol vadelileri yıllık kaybını eriterek yüzde 1.4 kadar yükseliş gösterdi. Fed, dün yaptığı açıklamda ekonomiyi desteklemek adına ucu açık olmak suretiyle her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alacağını açıkladı. Hz. Muhammed'e hakeret içeren filme tepki gösteren protestocular Yemen'deki aABD büyükelçiliğine girmeye çalışırken Mısır ve İran'da da ayaklanmalar çıktı.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ekim vadeli petrolün varili 1.44 dolar kadar artışla 99.75 dolara yükseldi. Singapur saati ile 15.13'te 99.53 dolardan alıcı buldu. Petrolün kontratı dün yüzde 1.3 artışla 4 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 98.31 dolar olmuştu. Petrol fiyatları bu hafta yüzde 3.4 çıkış yaparken bu yıl ise yüzde 0.9 yukarıda seyrediyor.

 

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'nda işlem gören kasım vadeli brent petrolün varili 1.11 dolar ya da yüzde 1 artışla 116.99 dolardan alıcı buldu. Dün sonlanan ekim kontratı 94 sent artışla 116.90 dolardan kapandı. En yakın vadeli Avrupalı kontratın Batı Tekasa'ın kontratına farkı 16.91 dolar oldu.