Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, ABD merkez bankası Fed'in, QE3 olarak adlandırılan adımı atarak, istihdam piyasasında toparlanma olana kadar tahvil alımı yapacağını açıklamasından olumlu etkilendi. Bu ortamda, hisse senetleri yükselişini dördüncü güne taşırken, emtia grubu değer kazandı. Dolar ise son dört ayın en düşük seviyesine indi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Londra saati ile 08:01'de yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dün 2007'den bu yana en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından bugün yüzde 0.3 yükseldi. Bakır Londra'da yüzde 3 değer kazanırken, petrol New York'ta bu yılki zararlarını kapattı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Mart ayından bu yana ilk kez yüzde 5'in altına indi. ABD para biriminin önemli paralar karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.3 düştü.

Fed, dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada, zaman anlamında "açık uçlu" aylık 40 milyar dolarlık mortgage borçlanma kağıdı alacağını duyurdu ve politika faizini en az 2015'in ortasına kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutacağını kaydetti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Kıbrıs'ta başlayacak iki günlük Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesi, İspanya'nın tam uluslararası kurtarma istemesi konusunda cesaretini kırıcı yorumlarda bulundu.

Tokyo'da Amundi Japan Ltd. başekonomisti Akio Yoshino, "Fed'in açıklaması, bu parasal genişlemenin istihdam büyümesi tatminkar hale gelene kadar süreceğini açık hale getirdi" dedi ve "Bu kez, ekonomi ve para politikası arasında bağlantı var ve bu oldukça önemli. Bu durum, piyasalara güçlü destek sağlamalı" değerlendirmesinde bulundu.