Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in 3. tur parasasal genişlemeyi açıklamasının, ham madde kullanımının artacağı beklentilerini sıçratmasının ardından emtia 2010'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Standard&Poor's GSCI Spot Endeksi yüzde 0.8 kazançla 692.62 puana yükselerek 4 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Endeks bugün Londra saati ile 6:00'da 692.5 puandan işlem görüyordu. Bu kazançla birlikte bu hafta yüzde 2.3 yukarıda seyreden endeks, 7. haftasının da artıda tamamlayarak Ekim 2010'dan bu yana en iyi performansını kaydetti. altın vadelileri 6 ayın zirvesine tırmanırken, bakır yükseldi ve petrol da son 4 ayın en yüksek düzeyine çıktı. ABD, petrolün en büyük kullanıcısı.

Fed dün uzun vadeli tahvil varlıklarını, aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarıyla genişleteceğini, politika faizini de 2015'in ortasına kadar sıfıra yakın tutacağını açıkladı. Fed'in daha önce uyguladığı 2 tur parasal genişleme programında 2.3 trilyon dolarlık tahvil almasıyla GSCI Endeksi, Aralık 2008'den Haziran 2011'e kadar yüzde 92 tırmandı.

Emtiadaki son rallinin ABD, Avrupa Birliği ve Çin'in daha esnek politikalara yönelmesinin ardından geldiğini belirten Barclays Plc'nin emtia analistlerinden Sijin Cheng, piyasadaki risk iştahının hızla arttığını söyledi.

MSCI Dünya Endeksi yüzde 12.6 ve ABD Hazine kağıtları da yüzde 1.7 getiri sağlarken emtia bu yıl yüzde 7.4 kazanç sağladı. Fed'in bilançosunu genişletmesi, euro karşısında 4 ayın en düşüğüne gerileyen doları zayıflatarak, dolar cinsinden fiyatlanan emtianın daha ucuzlaşmasına neden oluyor.