Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vergileri artırması ve harcamalarda kesintiye gitmesinin ardından desteği dibe vuran İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kurtarma paketi karşılığında kendisinden talep edilecek şartların siyasi maliyetinden ötürü, dış yardım konusunda isteksiz davranıyor. Ancak öte yandan kurtarmaya başvurmaması hâlinde, Avrupa Merkez Bankası'nın sunduğu yardımdan yararlanacağı beklentileriyle düşen İspanya borçlanma maliyetleri yeniden yükselişe geçebilir.

Londra'daki Principal Investment Management Ltd.'ın sabit gelirli varlık müdürü Craig Veysey, piyasaların kendisini zorlayacağını bildiğinden Rajoy'un yalnızca acıyı erteliyor olabileceğini söyledi.

Tahvil faizlerinin bir miktar düşmüş olmasından ötürü kurtarma ihtiyacının aciliyetini hissetmediklerini belirten Veysey, İspanya isteksiz görünmeye devam ederse, piyasa pozisyonlarının değişeceğini öngördü ve bunun yalnızca kısa vadeli siyasi bir boy gösterişten ibaret olduğunu, İspanya'nın piyasalar tarafından daha iyi bir yardım almak zorunda kalacağını söyledi.

Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi üzerindeki baskılar İspanya'nın önümüzdeki hafta yapılacak tahvil ihalesinden itibaren artmaya başlayabilir. Aynı zamanda bugün Kıbrıs'ta bir araya gelen Avrupa'daki maliye bakanlarının ajandasında da İspanya'nın dış yardım karşısındaki duruşu yer alıyor. Fransa'nın, Euro Bölgesi'ndeki finansal krizin kontrol altına alınması ve son günlerde Avrupa tahvillerinde görülen kazançların konsolide edilmesi için İspanya'ya dış yardıma başvurması konusunda baskı yaptığı da söyleniyor.