Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, dünya genelindeki piyasaların Fed toplantısı sonrası başladığı ralliye eşlik ederek tırmandı ve Standard & Poor's 500 Endeksi'nin 2007'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi genişletebileceği sinyalini verdi.

S&P 500 Aralık vadelileri Londra saatiyle 10:56'da yüzde 0.5 yükselerek 1,457 puana tırmandı. Endeks dün gösterdiği yüzde 1.6'lık artışla Aralık 2007'den bu yana zirve noktayı görmüştü. Dow Jones vadelileri 56 puan, yüzde 0.4, yükselerek 13,501 puan oldu.

Londra merkezli Brewin Dolphin Securities Ltd. şef stratejisti Mike Lenhoff, Fed'den güçlü bir sinyal geldiğini ve bu sinyalin piyasalar tarafından sıcak karşılandığını söyleyerek, "bunun piyasalar için bir-iki günlük bir macera olup olmadığını anlamak için bekleyip göreceğiz" dedi.

S&P 500 Endeksi'ndeki 10 grubun hepsi Fed'in işsizlik düzelene kadar tahvil alımı yapacağı açıklamasının ardından ralliye başladı. Fed, elindeki uzun vadeli tahvilleri aylık 40 milyar dolarlık açık uçlu mortgage tahvili alımıyla arttıracağını söyledi.

Asya ve Avrupa hisseleri, temel kaynak şirketleri ve otomotiv üreticileri liderliğindeki rallilerini bugün de devam ettirdiler. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.4'lük sıçrayış gerçekleştirerek Aralık ayından bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3'lük artışla Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyeye doğru ilerleyişini sürdürdü.

Yatırımcılar, ekonomistlere göre tüketicinin düşük maaş ve istihdam yokluğunun üstesinden gelmesinin ardından ABD perakende satışlarının Ağustos ayında da yükselerek üst üste 2. ay arttığını gösterebilecek verileri bekliyor.