Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında, üç yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu durum, akaryakıt maliyetlerindeki artışı yansıtıyor.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ağustos ayında yüzde 0.6 arttı ve böylece, Haziran 2009'dan bu yana en hızlı artışını gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre de bu verinin yüzde 0.6 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek tüketici fiyatları endeksi ise yüzde 0.1 ile beklenenden düşük bir artış gösterdi.

Sınırlı istihdam fırsatları ve düşük ücretler, yüksek emtia fiyatlarını müşterilere yansıtmayı zor hale getiriyor. İşsizlik oranının uzun süredir yüksek seviyelerde seyretmesi ve enflasyonda görülen çok az yükselme işaretleri, Fed'in dünkü toplantsunda büyümeyi desteklemeye yönelik parasal genişleme kararı almasına yardımcı oldu.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, "Sanırım enflasyon bir süre daha düşük kalacak" dedi ve "Tüketiciler halen fiyatlara çok ama çok duyarlı ve bu nedenle, işsizliğin yüksek olması ile birlikte, ücret artışları enflasyonu fazla desteklemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlardaki değişikliklerle düzeltilmiş ortalama saatlik kazançlar Ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.7 düştü ve bu, haziran 2009'dan bu yana en büyük çaplı düşüşü işaret ediyor. Reel ücretler ise Ağustos 2011'e göre değişmedi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin TÜFE tahminleri yüzde 0.2 artış ile yüzde 0.9 artış arasında gerçekleşti. Ekonomistler, ayrıca, çekirdek enflasyonın yüzde 0.2 artış göstermesini bekliyorlardı.

Çalışma Bakanlığı, tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 80'inin benzin maliyetlerindeki sıçramadan kaynaklandığını açıkladı.