Asya paraları geri adım attı
Çin ve Japonya arasındaki gerilimin tırmanması, New York'ta imalatın düşmesi ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin yükselmesiyle Asya paraları zayıfladı; bakır düştü
Asya'nın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimin tırmanması, New York bölgesinde imalatın düşmesi ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin yükselmesi üzerine gelişen piyasa paraları zayıfladı; bakır 2. gününde de değer kaybetti. Asya'da tahvil riski arttı.
Güney Kore wonu 6 ayın zirvesinden gevşerken, Malezya ringgiti son 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 12:03 itibariyle yüzde 0.1 yukarıda seyrederken, Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri'nde büyük bir değişiklik görülmedi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 düştü. Bakır yüzde 0.1; altın ise yüzde 0.3 değer kaybetti. Petrol, dün yüzde 2.4 zayıflaması sonrasında bugün yüzde 0.3 yükseldi.
Çin ve Japonya arasında 2005'ten bu yana görülen en büyük diplomatik kriz, geçtiğimiz 10 yılda 3 katına tırmanarak 340 milyar dolarlık ticaret hacmi için tehlike arz ediyor. Fed, New York bölgesinde imalatın 2009'dan bu yana en hızlı daralmasını kaydettiğini gösterdi. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Luc Coene ise artan tahvil faizlerinin İspanya'yı dış yardıma başvurmak zorunda bırakabileceğini söyledi.
Japonya karşıtı eylemlerin Çin'e orta ve uzun vadeli yatırımları azaltabileceği endişesine dikkat çeken Resona Bank Ltd.'ın baş fon yöneticisi Koji Toda, durumun belirsiz olduğunu ve bunun ne kadar süreceğinin bilinmediğini söyledi.
Güney Kore wonu, dün dolar karşısında Mart'tan bu yana en yükseğini kaydetmesi sonrasına bugün yüzde 0.1 kayıpla 1,117.40 düzeyine geriledi. Ringgit yüzde 0.5 zayıflayarak 3.0595'e, Filipin pezosu ise yüzde 0.3 değer kaybederek 41.728'e düştü.