Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's 500 Endeksi'nde işlem gören firmalar yılın 3. çeyreğinde pek de iç açıcı olmayan bir döneme karşı hazırlıklarını yapıyorlar.

Endeks'te hisseleri işlem gören firmalarin 103 tanesi şimdiye kadar üçüncü çeyreğe yönelik öngörülerini ve tavsiyelerini açıklarken, bu 103 firmanın yüzde 80'i Wall Street genelinin beklentilerini karşılayamayacak gibi görünüyor. FactSet'in kıdemlı kazanç analisti John Butters'a göre, düşük beklentiler 2006'nın ilk çeyreğinden bu yana en kötü çeyreğin yaşanacağına işaret ediyor.

S&P 500 firmalarının 12 çeyrekten bu yana ilk defa yıllık kazançlarında düşüş yaşayacağı beklenirken, Endeks'in bütününde 3. çeyrek gelirlerinin yüzde 2.7 düşeceği tahmin ediliyor. FactSet'in rakamlarına göre, bu düşüşe rağmen finansal şirket hisseleri dikkate değer bir çıkış sağlayacak. Bu hisselerdeki büyümenin yüzde 9.9 olması beklenirken, American International Group (AIG) ve Goldman Sachs Group'un bu büyümeye en çok katkıyı yapanlar olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan en büyük kazanç düşüşünün yüzde 20.1 ile enerji firmalarında olması beklenirken, bu sektörün toplam gelirinin 3. çeyrekte yüzde 16.3 düşeceği tahmin ediliyor. S&P 500 firmalarının yıllık gelirlerinde ise bir önceki yıla göre yüzde 0.1 artış bekleniyor. Gelirlerin bu denli düşük seviyeye inmesinin nedenlerinden bazıları olarak ise Avrupa'daki zayıf ekonomi, avantajını yitiren Döviz oranları ve Çin gibi yükselen piyasalarda yavaşlayan büyüme gösteriliyor.