Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in QE3 açıklamasıyla tavan yapan piyasalardaki hareketlilik geçtiğimiz haftanın başında yorgunluk işaretlerine dönüşürken, ABD işsizlik başvuruları, Çin ve Japon ekonomilerinden gelen yavaşlama haberlerinin potansiyel küresel yansımaları ve Euro Bölgesi'nin borç krizine çare bulmak için çok etkileyici bir adım atamamasıyla piyasalar dalgalı bir hafta geçirdi.

Ayrıca ABD'nin konut verileri, Apple'ın iPhone 5'i piyasaya sürmesi ve petrolün hareketliliği piyasa haberlerinde manşetleri meşgul ederken, İtalya, İrlanda, Yunanistan ve İspanya liderlerinin Roma'da bir araya gelmeleri beklentileri arttırdı.

Standard & Poor's 500 Endeksi haftayı bir önceki haftaya göre yüzde 0.4'lük düşüşle kapatırken, Dow Jones Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Avrupa Borsaları ise kıta liderlerinin İspanya için olası bir kurtarma paketi duyuracağı ihtimalini fiyatladılar. Stoxx Europe 600 Endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 0.5 artış kaydederken, piyasaların İspanya için olumlu haberler beklediği sinyalini verdi.

Nevada merkezli Universal Value Advisors portfolyo yöneticisi Robert Barone, Market Watch'a yaptığı açıklamada hisse piyasalarının "Fed'in QE kararının çok güçlü etkisi ve hızla yavaşlayan endüstriyel ekonomiler arasında" kaldığını söyledi.

Landor Fuest Capital Managers yatırım araştırmacısı Robert Fuest ise "Bir çok yatırımcı ve trader piyasanın yukarılara çıkabilmek için yeterince katalizörü olup olmadığını merak ediyor" dedi.

Avrupa borsaları önümüzdeki hafta liderlerin İspanya konusunda vereceği karara gözlerini çevirmişken, İspanya'nın kurtarma fonu için ikna olmaya yakın olduğu söylentileri Cuma günü piyasalara yansımıştı.

ABD borsaları ise Salı günü açıklanacak Tüketici Güveni verilerini beklerken, Nike gibi firmaların gelir/kar açıklamaları ve beklentileri, talebin ne durumda olacağı konusunda ipucu vermiş olacak.

Nike hisseleri geçtiğimiz haftayı yüzde 0.2 kayıpla kapatırken, Wall Street Journal'da yayımlanan bir analize göre S&P 500'de şu ana kadar gelir beklentisi açıklayan hisselerin yüzde 80'i genel Wall Street beklentilerini karşılayamayacak gibi görünüyor.