Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Bej kitabından esinlenen Çin'deki bir anket, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki imalatçı ve perakendecilerin, satışlar konusunda 3 ay öncekinden daha az iyimser olduğunu ve şirketlerin daha fazla istihdam kesintisi yaptığını gösterdi.

CBB International LLC'nin hazırladığı ve 2 bin şirket yöneticisi ve bankacıların, Haziran ve Temmuz'daki faiz indirimlerinin ardından parasal genişlemenin sınırlı olduğuna, bankaların kredilerini ve borçlanan şirketlerin azaldığına işaret etti.

İmalat, dış ticaret ve perakende satışların 3. çeyrekte yavaşlamasının ardından gelen anket, Çin'in büyümesinin 7. çeyrekte de süreceği ve son 22 yılın en zayıf büyümesine işaret edeceği sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

Çin Bej Kitabı'nın araştırma direktörü Craig Charney, Avrupa krizindeki beklenmedik ve ciddi kötüleşme ve Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın, Çin'in ihracat siparişleri büyümesini duraklama noktasına getirdiğinin altını çizdi.

Charney aynı zamanda 3. çeyrek raporunun, perakende, hizmet, emlak ve sektörlerinin, genel yavaşlamaya rağmen daha hızlı yükseliş trendini koruduğunu, sahil sanayi bölgelerindeki güçlenmenin sürdüğünü belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 düşüle Ocak 2009'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Endeks geçtiğimiz yıl yüzde 16 gerilemişti.