Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizine yönelik çözümler konusunda fikir ayrılığına düşmesi ve Çin ekonomisinden iyileşme işaretleri gelmemesinin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve bunun da metal talebini düşüreceği beklentileri ile, son üç haftada gösterdiği ilk haftalık kaybını genişletti.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.2 düşerek ton başına 8,182 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 13:34'te 8,221.75 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 1.2 düşmüştü.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, haftasonu, Avrupa bankacılık sektörünün ortak gözetiminin başlatılmasının zamanlaması konusunda farklı görüşler ortaya koydu. Bu durum, iki ülke arasındaki gerilimin altını çiziyor. New York merkezli CBB International LLC'nin anket bulgularına göre, Çin'de imalatçılar ve perakendeciler, üç ay önceye göre, satışlar konusunda daha az iyimser ve işçi çıkarıyorlar.

Hangzhou'da Dadi Futures Co. analisti Huang Zhen, "Avrupa'nın borç sorunları yeniden dikkatleri çekmeye ve piyasaları etkilemeye başladı" dedi ve "Çin'e bakarsak, talepte kayda değer bir iyileşme yok" şeklinde görüş bildirdi.

Economic Information Daily'nin, Çin'in en üst düzeydeki ekonomik planlama birimi Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zhang Ping ile yapılan bir görüşmeye dayandırdığı habere göre, Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskılar artıyor. Peking Üniversitesi profesörü ve Merkez Bankası'na Mart ayından bu yana danışmanlık yapan Song Guoqing, onaylanan altyapı projeleri için fonlama eksikliğinden dolayı, ekonomik yavaşlamanın gelecek yıla sarkabileceğini söyledi.

Ocak teslimatı bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 1.1 düşerek ton başına 59,080 yuana (9,372 dolar) indi. İşlem adedi, 21 Eylül'de, bir gün önce 339,478 lot ile iki haftanın zirvesine ulaştıktan sonra, 247,304 lota düştü. Kapatılmamış pozisyon sayısı ise 190,272 lota indi. Bir lot beş tona eşit.

Aralık vadeli bakır kontratı yüzde 1.1 düşerek, New York Comex piyasasında, pound başına 3.7465 dolara geriledi. fonların tuttuğu net uzun pozisyon ya da fiyatın yükseleceği beklentisi ile açılan pozisyon toplamı, 18 Eylül itibariyle 17,164 oldu. Bu sayı bir hafta önce 17,509 seviyesindeydi.