Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da koalisyon hükümetinin yetkili ağızları, İspanya'ya ilişkin artan bıkkınlıklarını daha fazla dile getirmeye başladılar. Şansölye Angela Merkel'in  koalisyonunda önemli bir isim olan Michael Meister, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un lafı dolandırmayı bırakması ve ülkesinin tam bir kurtarmaya ihtiyacı olup olmadığı konusunda karara varması gerektiğini söyledi.

Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nin baş denetçisi ve finans sözcüsü Meister, bugüb Berlin'de verdiği mülakatta, "Rajoy durumun ne olduğunu telaffuz etmeli" dedi ve "Böyle davranmaması, rajoy'un iletişim sorunu olduğunu gösteriyor. Eğer yardıma ihtiyacı varsa, bunu söylemeli" şeklinde konuştu.

Meister'ın yorumları, bankacılık birliği konusundaki fikir ayrılıkları, Yunanistan'ın kurtarma paketi gerekliliklerini nasıl karşılıayacağına ilişkin tartışmalar ve İspanya'nın olası yardım çağrısı konusunda ayak diremesi ile birlikte, Avrupa'daki krize çözüm konusundaki çıkmazın altını çiziyor. Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, bugün, Yunanistan'da başlayan ve üç yıldır süren borç krizi ile mücadelede "aciliyet algısının kaybedilme eğilimi" konusunda uyarıda bulundu.

Almanya'nın İspanya konusundaki sabrı, bu ülkenin, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin katı koşullar karşılığında borçlanma maliyetlerini düşürmeye yönelik yardım önerisinin ardından zaman kazanmaya çalışması yüzünden taşıyor.

Bugün Bloomberg Television'a değerlendirmelerde bulunan Meister, İspanya'nın önceliğinin, bankacılık yardımı konusunda anlaşmaya varılmasının ardından bankalarını yeniden sermayelendirmek olduğunu söyledi. Meister, İspanya'daki mevcut reformların ekonomiyi onarmaya ve bütçeyi dengelemeye yeterli olacağını umduğunu kaydederek, "Almanya, İspanya'nın tam kurtarılmasına açık. Ancak bu kurtarma koşulsuz olamaz" şeklinde görüş bildirdi.