Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetleri ve emtia, Avrupalı liderlerin borç krizine çözüm yolu konusunda ortak bir noktada birleşememesi ve Çin ve Almanya'dan gelen verilerin küresel ekonomik yavaşlamanın derinleştiği sinyalini vermesiyle son 3 günde ilk defa düşüş yaşadı. Euro zayıflarken, İtalyan tahvilleri düştü ve ABD hazine tahvilleri yükseldi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saatiyle 06:40'ta yüzde 0.4 geriledi. Standard & Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.4 düştü. 24 emtianın bulunduğu S&P GSCI endeksi yüzde 1.1 gerilerken, petrolün değeri yüzde 1.4 azaldı. Euro, yen karşısında bir haftadan biraz daha uzun bir sürenin en düşüğüne indi. 10 yıllık İtalyan tahvilleri 3. gün de düşüşünü devam ettirirken, tahvil faizlerini 7 baz puan yükselterek yüzde 5.12'ye çıkardı. 10 yıllık ABD hazine tahvil fiyatları yükselişlerini 6. güne taşıdı.

Alman Şansölye Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa bankalarının denetlenmesine ne zaman başlanacağı konusunda bir anlaşmaya varamadı. Münih merkezli Ifo Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre Alman iş güveni Eylül ayında beklenmedik bir şekilde düştü. CBB International LLC tarafından yapılan açıklamaya göre ise Çinli imalatçılar ve perakendeciler satış konusunda gittikçe azalan iyimserlik nedeniyle istihdam kesintisine başladı.

Melbourne merkezli UBS AG yatırım stratejisti George Boubouras, "Avrupa'da bazı engellerin olmaya devam edecektir" diyerek, bir sertleşme periyodunun önümüzdeki ay içerisinde daha muhtemel olduğunu söyledi.