Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, Avrupalı ülkelerin, İspanya ve Yunanistan üzerindeki yüksek faiz yükünü kaldırabilmek için geçmiş borçları paylaşmaları gerektiğini ve sermaye çıkışını önlemek için bir bankacılık birliği oluşturması gerektiğini ifade etti.

"Eğer bunu yapmazsanız, şöyle ters bir dinamik ortaya çıkacaktır; zayıf ülkeler daha da zayıflayacak, ve bütün sistem daha sonra çökecek" diyen Stiglitz, bunun da çok yakın bir zamanda yapılması gerektiğini çünkü "bir kaç yıla kadar İspanyol bankalarında para kalmayacağını" söyledi. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Herman Can Rompuy, bugün yaptığı bir açıklamada ülkelerin "aciliyet hissini" kaybediyor olabileceği uyarısını yaparak, Yunanistan'da borç krizinin patlamasının üzerinden 3 yıl geçtiğini hatırlattı.

ABD başkanı Bill Clinton'ın ekonomik danışman meclisine de başkanlık yapmış olan Joseph Stiglitz, "Geçmiş borçların bir şekilde karşılıklı hale dönüştürülmesi lazım" diyerek, aksi takdirde sistemin tamamen yok olabileceğini ve kredilerin çok sınırlı hale gelerek ekonomileri daha da aşağı çekebileceğini söyledi. Stiglitz, "İşler şimdi kötü durumda, ve daha da kötü duruma gelecekler" dedi.

Stiglitz'in bahsettiği bankacılık birliği konusunu haftasonu görüşen Alman Şansölye Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu birliğin zamanlaması hakkında fikir birliğine varamadı. Hollande'ın "Ne kadar erken olursa o kadar iyi" yaklaşımına karşı çıkan Merkel, küresel piyasalarda Avrupalı liderlerin yakın zamanda bir çözüm bulacağı umutlarını daha da azalttı.

Avrupa Borsaları günü kayıplarla kapatırken, Stoxx 600 Endeksi bu anlaşmazlığın ardından neredeyse son 1 haftanın en sert düşüşünü yaşadı.

Salı günü Ağustos ayı ÜFE rakamlarını açıklaması beklenen İspanya'da Başbakan Rajoy, yüksek borçlanma maliyetine rağmen ülkesinin yardım şartlarını görmeden Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) yardım istemeyeceğini açıklamıştı. Daha önce bankaları için bir kurtarma fonu alan İspanya'da Başbakan Rajoy'un siyasi imajını korumak için AMB yardımına ve şartlarına daha ne kadar süre direneceği piyasalar tarafından merakla bekleniyor.