Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan politika yapıcıların işsizlik oranını aşağı çekme konusundaki kararlılığının altını çizen San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in yeni telvik planı kapsamında "gerektiği sürece" tahvl alımı yapmayı sürdüreceğini söyledi.

Ekonomi kötüye giderse, fiyat istikrarı bağlamında istihdam piyasasını ciddi anlamda desteklemek için gerektiği kadar programı sürdüreceklerini savunan Williams, Fed, tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini korurken, şu anki en büyük sorunun yüksek işsizlik oranı olduğunu söyledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi 13 Eylül'de yeni bir tur parasal genişleme programı açıklayarak, her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili satın alacağını açıkladı. ABD Merkez Bankası, istihdam  piyasasında ilerleme kaydedilmezse, daha fazla genişlemeye gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Para politikasının ekonomiyi etkileyen tüm sorunları çözemeyeceğini belirten Williams, ancak bu programın toparlanmanın hızına ve ülkenin daha erken rayına oturmasına yardımcı olacağını belirtti.

FOMC'da bu yıl oy hakkı olan William, ucu açık tahvil alım programını savunan ilk Fed yetkililerinden biriydi. Fed bu ay aynı zamanda sıfıra yakın politika faizini 2015'in ortalarına kadar sürdüreceğini açıklamıştı.