Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'dan bugün gelecek verilerin, bölgedeki beklentinin krizden olumsuz etkilendiğine işaret etmesinin beklenmesiyle euro, 1 haftanın en düşüğünün yalnızca yüzde 0.4 uzağında işlem gördü.

Fransa'da açıklanacak olan ve iş dünyası güveninin azaldığına işaret etmesi beklenen verinin öncesinde euro, yen karşısındaki 5 günlük düşüşünün ardından ralli yapmayı başaramadı. Avrupa'da bugün aynı zamanda Almanya'nın Tüketici Güveni ve İtalya'nın büyüme rakamları açıklanacak. Asya Borsalarının ralli yapmamasının, yendeki güvenli varlık taleplerini artırması üzerine yen, dolar karşısında 1 haftanın zirvesine yalnızca yüzde 0.1 uzakta seyretti. Avustralya doları, Çin ekonomisine ait öncü göstergeler Ağustos'ta yükselerek, Asya Pasifik ülkesinin ticaret beklentisini desteklemesi üzerine Avustralya doları dünden kalan kayıplarını azalttı.

Euro Bölgesi'nde hiçbir toparlanma ve ilerleme sinyali olmadığını belirten National Australia Bank Ltd.'ın Döviz stratejileri müdür yardımcısı Ray Attrill, beklentilerin euroyu bir miktar baskılayacağını söyledi.

Euro, dolar karşısında 1.2891'e kadar gerileyerek 13 Eylül'den bu yana en düşüğünü kaydetmesi sonrasında Tokyo saati ile 13:09 itibariyle 1.2935'ten işlem gördü. Euro/Yen paritesi 100.69'dan fiyatlanırken, yen, dolar karşısında 77.85 seviyesinde seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi dün yüzde 0.3 düşmesinin ardından bugün büyük bir değişiklik göstermedi. Standard&Poor's 500 Endeksi yzüde 0.3; Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, sistemin dağılmaması için, euro üyelerinin borçları paylaşmasının ve bankacılık birliğinin kurulmasını hızlandırmasının gerekeceğini söyledi. İspanya halen daha tam bir kurtarmaya başvurmazken, Yunanistan ve kreditörleri arasındaki kemer sıkma görüşmeleri hala sonuçlanmadı.