Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya, borçlanma kağıdı ihalesinde faizin yükselmesi ile birlikte, dış yardım başvurusu kararı almak için, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ne kadar tahvil alma niyetinde olduğunu bilmesi gerektiğini kaydetti.

İspanya'da borçlanma ihalesi, polisin parlamento çevresindeki alanı göstericilere kapatması ile artan tansiyon ile birlikte, Katalanların bağımsızlık için baskı yapmaya başladığı bir ortamda gerçekleşti.  Başbakan Mariano Rajoy, AMB Başkanı Mario Draghi'nin geçen ay, Rajoy koşulları kabul ederse, ülke tahvillerini satın alacaklarını söylemesinin ardından yardım isteme konusunda harekete geçmedi.

İspanya Başbakan yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria bugün Cadena Ser radyosuna yaptığı açıklamada, "Mücadele etmek zorunda olduğumuz çok cephe var" dedi ve "Avrupa Merkez Bankası'nın ikinci el tahvil piyasasına ne ölçüde müdahale edeceğini bilmek ihtiyacındayız. Karar almak için, masanın üzerindeki tüm elementleri bilmeniz gerek" şeklinde konuştu.

İspanya'da bugünkü üç ay vadeli bono ihalesinde faiz, 28 Ağustos'ta yapılan önceki ihaledeki seviyesi olan yüzde 0.946'dan yüzde 1.203'e yükseldi. Altı ay vadeli kağıtlarda ise faiz yüzde 2.026'dan yüzde 2.213'e çıktı. İhalede talep düştü. Üç ay vadeli ihalede, satılan miktarın 1.83 katı kadar alım teklifi geldi. Bu oran önceki ihalede 2.17 katı seviyesindeydi.

Barselona'da Katalonya bölgesel meclisi, bugün, Başkan Artur Mas'ın erken eyrel seçimler yönünde ağırlık koymasının ardından, İspanya'dan ayrılma konusunda üç günlük görüşme başlattı. Saenz, Katalanların taleplerinin İspanya'nın finansal krizine yeni bir boyut kattığını söyledi.

Saenz, "Kurumsal bir kriz, İspanya'ya yabancıların gözünde, zarar verir" dedi.