Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya tahvilleri, Euro Bölgesi borç krizinin derinleşmekte olduğu algısının arttığı bir ortamda, bugünkü ihalede İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin artması ve İtalya Hazinesi'nin satışında şse talebin düşmesi sonrası değer kaybetti.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri yükselişini ikinci güne taşıdı ve bu hareket sonucu, bu tahvilin faizi son iki haftanın en düşük seviyesine indi. İspanya bugün, dış yardım kararı almadan önce, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ne kadar tahvil alacağını bilmesi gerektiğini kaydetti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel bugün Berlin'de AMB Başkanı Mario Draghi ile biraraya geliyor.

Londra'da Investec Bank Plc analisti Brian Barry, İspanya ve İtalya hazinelerinin bugünkü arzlarını işaret ederek, "Piyasalar muhtemelen, düşen talep ya da artan faizler yoluyla, yatırımcı iştahındaki yumuşama işaretlerini arıyor" dedi ve "İspanya'daki bono satışında yükselen faiz, potansiyel olarak, kurtarma paketi konusunda yatırımcıların artan rahatsızlığını gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puan yükselerek, Londra saati ile 10:30'da yüzde 3.11'e çıktı. Temmuz 2014'te vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli tahvillerin fiyatı 0.145 ya da 1,000 euro (1,290 dolar) nominal değerli beher kağıt için 1.45 euro düşerek 102.86'ya geriledi. Benzer vadeli İtalyan tahvillerinin faizi ise yedi baz puan yükselerek yüzde 2.32'ye çıktı.