BDDK: Öncü göstergeler iyi sinyal veriyor
BDDK Finansal Piyasalar Raporu'nda "Türkiye'ye ilişkin son açıklanan öncü göstergeler, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller veriyor" bilgisi yer aldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Haziran 2012 Finansal Piyasalar Raporu'nda, Türkiye'ye ilişkin son açıklanan öncü göstergelerin, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller verdiği belirtildi.
BDDK'nın Finansal Piyasalar Raporu Haziran 2012, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.
Buna göre, Türkiye'de kapasite kullanım oranlarının kötüleşmemesi, sanayi üretiminin ılımlı artışa işaret etmesi, aylık ve yıllık bazda cari açığın hız kesmesi ve işsizlik oranının düşme eğiliminde olması, 2012 yılının ikinci yarısında muadil ekonomilere kıyasla daha istikrarlı bir büyüme olacağı beklentisini kuvvetlendiriyor.
Türkiye'ye ilişkin son açıklanan öncü göstergeler, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller veriyor.
Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, borçlanma oranlarının çok daha iyi bir görünümde olması ve mali disiplinin devamına yönelik yeni adımların atılması sayesinde, Türkiye'nin kredibilitesinin daha yukarıya çıkması bekleniyor.
Kredilerin dağılımına bakıldığında konut kredilerinin toplam içindeki payının azalma eğilimi göstermesi, bu kredilerin, varlık fiyatları ile pozitif ilişkisi ve uzun vadeli yapısı göz önünde bulundurulduğunda olumlu değerlendiriliyor.
-''Kredilere yönelik sıkılaştırıcı politika tedbirleri esnetilebilir''
Kredilerin artış hızına da değinilen raporda, Haziran 2012 itibarıyla kredilerdeki yıllık nominal artış yüzde 18,8 iken, kur etkisinden arındırılan dolar bazlı yıllık artışın yüzde 6,7 olduğu belirtilerek, ''Kredilerdeki artışın yavaşlatılması amacına ulaşıldığı; küresel gelişmeler, büyüme hedefleri ve kredi kalitesindeki iyileşme göz önünde bulundurularak kredilere yönelik sıkılaştırıcı politika tedbirlerinin esnetilebileceği değerlendirilmektedir'' denildi.
Öte yandan, rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde bankalar aracılığıyla internet üzerinden yapılan finansal işlemlerin hacmi yüzde 2,9, mobil bankacılık finansal hizmetlerinin hacmi ise yüzde 29 artış gösterdi.
-Tüketiciler, bilinçli kart kullanımına yöneldi
Rapora göre, banka kartlarının nakit çekimi dışında alışveriş amacıyla kullanım payının yüzde 31,6'ya ulaşması, tüketicilerin bilinçli kart kullanımına yöneldiklerini gösteriyor.
Yeni teşvik uygulamalarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılım sayısının yüzde 5,8 artış gösterdiği belirtilen rapora göre, bankacılık sektöründe 2012 yılının ilk yarısı sonunda toplam aktiflerinde meydana gelen 127,8 milyar liralık yükselişin yüzde 93'ü kredilerdeki artıştan kaynaklandı.
Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 2012 yılının ilk yarısında 1,3 trilyon lira olurken, sektörün dönem karı geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 11,5 oranında artarak 11,6 milyar lira olarak gerçekleşti.
Rapora göre ayrıca, bu dönemde bankacılık sektörünün net faiz gelirleri de yükseldi.