Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizi ve ABD'deki mali daralmanın Çin ve Hindistan'ın büyümesini yavaşlattığını gerekçe gösteren Asya Kalkınma Bankası, Asya'nın bu ve önümüzdeki yıl enflasyon ve büyüme tahminlerini aşağı çekti.

Manila'daki kuruluş Asya Kalkınma Görünümü 2012 raporunda, Japonya hariç Asya'nın bu yılki büyümesini Nisan'daki yüzde 6.9 ve Temmuz'daki  yüzde 6.6 seviyelerinden aşağı çekerek yüzde 6.1 olarak öngördü. Banka, bölgenin enflasyon tahminini de yüzde 4.4'ten yüzde 4.2'eye düşürdü.

"Başta bölgenin 2 devi Çin ve Hindistan olmak üzere, diğer büyük ihracat ekonomilerinin de yavaşlaması, yılın başındaki iyimserliği azaltıyor" ifadelerinin yer aldığı ADB raporunda, Euro Bölgesi'nde devam eden borç krizi ve ABD'deki mali krizin görünüm karşısında risk teşkil ettiği belirtildi.

Çin'in imalatındaki daralma geçtiğimiz ay da devam ederken, Japonya'daki büyük sanayi şirketleri daha da karamsarlaşması ve Güney Kore'nin ihracatındaki düşüşle birlikte bu hafta açıklanan veriler, Asya'nın en büyük ekonomilerinin hâlen daha yavaşlamayı durduramadığını gösterdi. Endonezya rupisi hariç Asya'nın en çok işlem gören paraları, politika yapıcıların büyümeyi destekleme hamlelerinin etkisiyle dolar karşısında son 3 ayda değerlendi.

Hindistan Merkez Bankası geçtiğimiz ay bankaların munzam karşılık oranlarını indirirken, Vietnam faizleri düşürdü, Güney Kore de 5.9 trilyon wonluk harcama ve vergi teşviği sundu.

ABD Merkez Bankası Fed'in başkanı Ben Bernanke bu hafta büyüme hız kazandıktan sonra da rekor teşviklerin devam ettirileceğini söyledi.