Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Avrupa'da bugün açıklanacak olan verilerin ekonomik zayıflama işaretleri göstermesi ve bunun da bakır talebi görünümünü olumsuz etkilemesi endişeleri ile son beş günde ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 düşerek ton başına 8,294.25 dolara kadar düştükten sonra, Tokyo saati ile 11:20'de 8,306 dolara geldi. Metal dün 8,379.75 dolar ile 19 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.3 düşerek pound başına 3.7880 dolara indi.

Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi perakende satışlar verisinin Ağustos ayında düşüş gösteröesi bekleniyor. Bu durumda, perakende satışlar bu yıl ilk kez iki ay üst üste düşüş göstermiş olacak. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri yarın para politikasını görüşmek üzere biraraya gelecek. Avrupa'da üç yıldır sürmekte olan borç krizi, emtia grubunun bu yılki kazançlarının sınırlı kalmasına neden oldu. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi bu yıl yüzde 2.7 yükseldi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Nick Trevethan, "Eylül ayının başından bu yana fiyatlardaki ralli, teşviklerin yatırımcı iştahını artırmasından kaynaklanan yanlış bir başlangıç" dedi ve "Mevcut temel göstergeler ve muhtemelen önümüzdeki üç aydakiler fiyatların bu seviyelerde olmasını makul kılmıyor" şeklinde görüş bildirdi.

LME tarafından izlenen bakır stokları dün yüzde 0.3 yükselerek 224,150 tona çıktı ve 3 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Metalin depolardan çıkarılmasına yönelik emirler, Güney Kore'deki hesaplara göre, yüzde 12 artarak 44,100 tona çıktı ve 17 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Trevethan, "Çin'deki talepte görülen kısa vadeli gevşeklik ve Avrupa'nın zayıf ekonomik görünümünün, bakır fiyatlarını önümüzdeki birkaç haftada 8,000 doların altına çekebileceğini düşünüyoruz" dedi ve "Uzun vadede ise, Çin'de yeni politikaların devreye sokulması ve ABD ekonomisini yavaş bir şekilde toparlanması ile birlikte, fiyatların istikrar kazanmasını ve yılın sonuna doğru ise yukarı trend göstermesini bekliyoruz" yorumunda bulundu.

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'de piyasalar Ulusal Gün tatili nedeniyle kapalı. LME'de, aluminyum, çinko, nikel ve kalay düştü. Kurşun henüz işlem görmedi.