Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki zayıflık sinyallerinin, bu hafta toplanacak olan merkez bankası politika yapıcılarını yeni genişleme önlemlerini düşünme konusunda baskı altında tutmasının etkisiyle euro, 3 haftanın en düşüğüne yakın seyretti.

Bölgede bugün açıklanacak olan ve bu yıl ilk üst üste düşüşe işaret etmesi beklenen perakende satış verilerinin öncesinde euro, yen karşısında 4 gündür süren kazançlarını sonlandırdı. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası bu hafta toplanacak. Sterlin, İngiltere'de bugün açıklanacak olan ve yavaşlamaya işaret edeceği tahmin edilen hizmet sektörü verisinin öncesinde euro karşısındaki kayıplarını devam ettirdi. Japonya Merkez Bankası'nın toplantısının öncesinde yen de dolar karşısındaki düşük seyrini devam ettirdi. Avustralya doları, ülkenin dış ticaret açığının beklentinin üzerinde olmasından ötürü değer kaybetti.

Avrupa ekonomisinin beklenenden kötü göründüğüne dikkat çeken Mizuho Trust&Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, yatırımcıların, 1.30 dolar seviyesini kaydetmesinin ardından euro almaya istekli olmadığını belirtti.

Euro, dolar karşısında dünkü kapanışından yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2901 seviyesine geriledi. Euro/Dolar 1 Ekim'de 1.2804 dolar düzeyinden 11 Eylül'den bu yana en düşüğüne işaret etmişti. Euro, yen karşısında da 100.97'den 100.88'e geriledi. Yen, dolara karşı yüzde 0.1 zayıflayarak 78.20'den işlem gördü. Sterlin, euro karşısında dün yüzde 0.2 değer kaybederek 80.09 pence seviyesine gerilemesinin ardından bugün 79.99 penceden işlem görüyor.

Bloomberg anketine katışan ekonomistler, Euro Bölgesi'ndeki perakende satışların Temmuz'daki yüzde 0.2'lik düşüşün ardından Ağustos'ta da yüzde 0.1 düşmesini bekliyor.