Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in hizmet sektörünün son 1 yılın en düşük büyümesini kaydetmesi ve ham petroldeki düşüşün üreticileri aşağı çekmesi üzerine gelişen piyasa hisseleri 5 günden bu yana ilk kez değer kaybetti.

Dünyanın en büyük palmiye yağı üreticisi Sime Darby Bhd., emtianın Ekim 2008'den bu yana en sert düşüşünü kaydetmesi sonrasında yüzde 4.7 geriledi. Çin'in en büyük petrol üreticisi PetroChina Co., ham petrolün 2. gününde de değer kaybetmesi sonucunda yüzde 1.4 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 1,005.20 puana geriledi. Çin'de imalat dışı PMI endeksi Ağustos'ta 56.3'ten 53.7'ye gerileyerek,  Asya Kalkınma Bankası'nın (ADB) bölgenin 2012 büyüme tahminlerini aşağı çekmesine neden olan yavaşlamaya bir kez daha dikkat çekti. Çin ve Güney Kore piyasaları bugün kapalı.

Yatırımcıların küresel beklentilerin iç açıcı olmamasından ötürü eşikte olduğuna dikkat çeken Phillip Capital Management Sdn.'in yatırım genel müdürü Ang Kok Heng, bazı piyasaların kapalı olmasından ötürü işlem hacminin de düşük olduğunu söyledi.

ADB bugün Japonya hariç Asya'nın büyüme tahminini yüzde 6.1'e çekerek, 2009'dan bu yana en düşük büyüme hızına işaret etti.

Malezya'daki FTSE Borsası Malezya KLCI Endeksi yüzde 0.6 ve Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, 2 gün kapalı olmasının ardından yüzde 0.1 yükseldi.

Sanayi ve enerji şirketleri, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde en fazla düşüş kaydeden sektörler olarak öne çıktı. Endeks bu yıl yüzde 9.7 ile yüzde 11 kazanç sağlayan MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı. Gelişen piyasalar endeksi, tahmini kazançların 11.3 katından, MSCI Dünya Endeksi ise 13.2 katından fiyatlandı.