Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un kısa vadede yardım isteme konusunda bir planları olmadığını kaydetmesi ve Çin'de hizmet sektörünün son 19 ayın en yavaş büyümesini göstermesi sonucu değer kaybetti. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları da düştü.

İngiltere'nin en büyük perakendecisi Tesco Plc, yaklaşık 20 yıldır ilk kez kar düşüşü açıklamasının ardından yüzde 1.4 değer kaybetti. Pearson Plc, Marjorie Scardino'nun yerine yeni bir CEO ataması yapmasının ardından yüzde 1.1 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 08:55'te 270.37 puana indi. Gösterge endeks, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) sınırsız tahvil alımı konusunda anlaşmaya varması ve Fed'in üçüncü tur parasal genişleme programını açıklamasının desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 16 yüksemiş durumda.  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düştü.

Melbourne'de IG Markets piyasa analisti Cameron Peacock, "Şu an için, İspanya resmi yardım talebini beklemede tutacak gibi görünüyor. Bu durum, 'yapacaklar mı, yapmayacaklar mı, ne zaman yapacaklar' sıkıntısının piyasanın üzerinde asılı kalmasına neden oluyor" dedi.

Rajoy, yardım istemelerinin yakın olduğu spekülasyonuna karşılık, dün yaptığı açıklamada, kısa vadede yardım isteme planları olmadığını söyledi.