Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York başsavcısının, ülkenin en büyük bankası JP Morgan Chase&Co.'ya yatırımcıların mortgage tahvillerinden ötürü zarar etmesine yol açan dolandırıcılık iddiasıyla dava açmasının ardından, bankanın rakipleri de milyarlarca dolarlık benzer davalarla karşı karşıya kalabilir.

New York Başsavcısı Eric Schneiderman, mortgage kredilerinin, yatırım varlıkları olarak paketlemesindeki kusurlu davranış ihtimallerinin araştırılacağını söyledi. Schneiderman, yatırımcıların yalnızca JP Morgan vakasından ötürü 22.5 milyar doların üzerinde zarar etmiş olduğuna dikket çekti.

"Bu konunun oldukça ciddi bir yükümlülük olmasını umduklarını ve benzer zararların çıkacağı başka vakaların da olacağını" söyleyen Schneiderman, "Burada on milyarlarca dolara bakıyoruz ve bu yalnızca tek bir kuruluşta değil" dedi.

Schneiderman, JP Morgan'ın 2008'de satın aldığı Bear Stearns'ün mortgage tahvillerinde zarar yazmasıyla 20 milyar doların üzerinde para kaybetmiş olan yatırımcıları dolandırdığını iddia etti.
New York Yüksek Mahkemesi'ne gönderilen 31 sayfalık iddianamede Bear Stearns, mortgage varlığına dönüştürülmüş olan kredilere değer biçme konusunda "sistematik başarısızlık" içinde olmakla itham edildi.

Eyaletin şikayetine göre, Bear Stearns'ün mortgage birimi 2003-2006 dönemindeki 212 milyar dolarlık mortgage tahvilini paketledi. İddianame, paketlenen 87 milyar dolarlık tahvillerde yalnızca 2 yılda 22.5 milyar dolar zarar edildiğini tahmin etti.