Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski ABD Başkanı George W. Bush 4 yıl önce bugün Amerikan tarihinin en büyük şirket kurtarma yasasını imzaladı. ABD'de işsizlik oranı 43 aydır yüzde 8'in üzerinde seyretse de, ülkenin en büyük bankaları, eskiden olduğu gibi kazanmayı sürdürüyor.

ABD'nin en büyük 6 bankasının Haziran sonuna kadar uzanan 4 çeyreklik dönemindeki toplam kârı 63 milyar dolar ile 2006'daki zirvesinden bu yana en iyi kazancına işaret ediyor.

Bank of America Corp., 12 aylık dönemde Walt Disney Co. ve McDonald's Corp.'un toplam kârının üzerinde kazanç sağladı. Tıpkı Bank of America gibi vergi mükelleflerinin fonundan 45 milyar dolar alan Citigroup Inc. ise, Caterpillar Inc. ve Boeing Co.'dan daha fazla kazandı. ABD'nin en büyük bankası JP Morgan Chase&Co., 5.8 milyar dolarlık işlem zararı açıklamasının ardından dahi 17 milyar dolar kâr elde etti.

Ancak yine de Wall Street bu servetinden ötürü memnun değil.

12 banka yönetici ve analisti, milyarlarca dolarlık kârı yeterli bulmuyor. Son on yılın en düşük kaldıraç oranları, hisse senedi getirilerinin 2006'nın üçte birinde seyretmesi, yüksek sermaye zorunlulukları, defter değerlerinin altında işlem gören hisseler, azalan primler, istihdam kesintileri, Avrupa'daki borç krizi ve bankerlere karşı tavır, bankaların kârlarını kutlamalarını engelliyor.