Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu başekonomisti Olivier Blanchard, dünya ekonomisinin 2008'de başlayan finansal krizden toparlanmasının en azından 10 yıl alacağını söyledi.

Macar internet sitesi Portfolio.hu'ya röportaj veren Blanchard, Avrupa'nın sorunlarının çözümü kapsamında Almanya'nın daha yüksek enflasyon ve alım gücünün ciddi güçlenmesini kabullenmek zorunda kalacağını belirtti.

Blanchard, şimdiki sorunların Avrupa'nın sıkıntılarına odaklanmış olmasına rağmen, ABD'nin de çözmesi gereken bir mali sorunu olduğunu hatırlattı.

Henüz onyılın geçmediğini, ancak dünya ekonomisinin toparlanmak için krizin başlangıcından itibaren en azından onyıla ihtiyacının olacağını savunan IMF başekonomisti, Japonya'nın da çözülmesi onyıllar alacak mali zorluklar yaşadığına dikkat çekti. Blanchard, Çin'in varlık balonunu kontrol altına aldığını, ancak eskisinden daha az büyüdüğünü söylese de, buna rağmen Çin için sert iniş öngörmedi.

IMF başekonomisti Blanchard, Euro Bölgesi'ndeki düzenlemelerin, güney Avrupa ülkelerindeki fiyatların yarıya düşmesi, çekirdek ülkelerininkinin ise yükselmesini gerektirdiğini ifade etti.

Borç krizinde bütçe açıklarının azaltılmasının kaçınılmaz olduğunu, ancak bunun büyümeyi boğmadan yapılmasının gerektiğinin altını çizen Blanchard, "Çok yavaş hareket ederseniz, piyasa ciddi olmadığınızı düşünür; hızlı yaparsanız da ekonomi gider. Tüm ülkeler kendi için doğru olan konsolidasyonu bulmalı" dedi.