Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel merkez bankalarının, ekonomilerin daha fazla yavaşlamasını önlemek üzere harekete geçeceği spekülasyonunun güvenli varlık talebini azaltmasıyla yen, 16 önemli para birimi karşısında değer kaybetti.

Japonya Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay varlık alım programını genişletmesinin ardından bugün 2 gün sürecek olan toplantısına başlamasının öncesinde yen, dolar karşısında 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının, bölgedeki derinleşen borç krizini kontrol altına alma yollarını görüşeceği toplantısının öncesinde euro talebi arttı. Avustralya doları, ülkenin perakende satışlarının beklentinin altında artış kaydetmesi üzerine 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

BOJ'un parasal genişleme önlemlerini artıracağını öngören Mizuho Securities'in Tokyo'daki Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, bu hamlenin yeni kontrol altında tutacağını savundu.

Yen, dolar karşısında 78.72 düzeyinden 19 Eylül'den bu yana en zayıf düzeyini test etmesi sonrasında yüzde 0.2 değer kaybederek 78.67 düzeyine geriledi. Japon yeni, euroya karşı yüzde 0.4 zayıflayarak 101.68 seviyesine geri çekilmesiyle, 6. gününde de düşüş kaydetti. Euro, dolara karşı 1.2926 düzeyine çıktı. Euro/Dolar paritesi 1 Ekim'de 1.2804 dolar düzeyinden 11 Eylül'den bu yana en düşüğüne işaret etmişti.

MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0.6 oranında ralli yaptı.

BOJ geçtiğimiz ay varlık alım fonuna 10 trilyon yenlik ekleme yaparak 55 trilyon yene çıkarmıştı.